fbpx

Сто мільйонів від видобутку нафти і газу отримають села і міста Прикарпаття

Економіка 17:11, 24.04, 2017

Регіональна "Ініціатива прозорості нафтовидобувних галузей в Україні" спрогнозувала надходження від децентралізації ренти на Івано-Франківщині. Аналітики розробляють загальний алгоритм використання цих коштів.

Директор НДІ нафтогазової енергетики та екології, професор ІФНУНГ Максим Карпаш вважає, що громадам вкрай важливо знати, скільки кожен район Прикарпаття щороку вносить податків від нафто- і газовидобування в державний бюджет, оскільки з 1 січня 2018 року запроваджується децентралізація ренти нафтовидобувної галузі. А це означає, що місцевим бюджетам частина цієї суми буде повертатися.  

Нагадаємо, видобуток нафти, газу та газового конденсату на Івано-Франківщині забезпечує надходження до держбюджету у 2,3 млрд. грн. Такі дані звіту «Ініціативи прозорості видобувних галузей в Україні», який працює також і в Івано-Франківську на базі національного університету нафти й газу.

Вже наступного року місцеві бюджети отримають 5% ренти. Тобто на Франківщину з держбюджету повернеться щонайменше 100 млн. грн. Поділять гроші так: 2%  – в обласний бюджет, 2% – в районні бюджети, пропорційно, та 1% на місце, в громаду. Так передбачає прийнятий закон.

«Що це дає, крім того, що на сільського голову раптом падає купа грошей і він починає придумувати, де бігом міняти вікна? Можна нарешті довгостроково планувати свій бюджет – до прикладу, на 5 років у селі чи в районі. Тобто можна робити довгострокові бюджети і реалізувати довгострокові, вагомі і важливі для громад, проекти», – ділиться досвідом науковець.

Робоча група проекту має плани допомогти громадам сіл та ОТГ в цьому напрямку.

«Ми пропонуємо йти шляхом проектів і програм розвитку. Влітку організуємо таймінг, запросимо експертів з бюджетування і використання коштів і проведемо тренінги для представників органів місцевого самоврядування з використання коштів децентралізації, – анонсує Максим Карпаш. – Хочемо в межах навчання провести конкурс бізнес-планів, або програм розвитку. У жовтні плануємо завершити: виберемо кращі місцеві проекти і нагородимо переможців грошовими преміями, щоби вони відчули, що це серйозне питання і до нього треба серйозно підходити».

Надра належать всім, нагадує Конституцію України Максим Карпаш. Тож і кошти, які вони приносять, належать усім – в даному випадку йдеться про мешканців громад.

«Мусить бути раціональне і прозоре використання надходжень від ренти, і контроль. Щоби проходили громадські слухання перед прийняттям остаточних рішень. Закупівлі, наприклад, тільки через систему Прозоро», – озвучує позицію експертів Карпаш.

Експерти хочуть до кінця цього року укласти такий алгоритм  використання цих коштів поверненої ренти, щоби ним могла скористатися кожна громада області. Запропонувати механізм, прийнятний для всіх, з урахуванням міжнародної практики.  

В даний час уже розпочали цикл зустрічей у районах.

«Минулого тижня були в Тисменицькому районі. Плануємо поїхати на Долинщину, Надвірнянщину. Особливо потрібно – в Битків, у Спас та інші «нафтові» села, де найбільші проблеми з екологією», – відзначив науковець. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: