fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • "Студентам пора почати вимагати якісної освіти, а не простих іспитів", – Супрун прокоментувала протести студентів-медиків

"Студентам пора почати вимагати якісної освіти, а не простих іспитів", – Супрун прокоментувала протести студентів-медиків

Здоров'я 18:47, 05.06, 2019

Останні два тижні у соцмережах є чимало звернень студентів-медиків та їхніх занепокоєних батьків. Було створено телеграм-чати, збиралися акції та створювалися петиції, студенти приходили з протестами під будівлю Міністерства охорони здоров'я України. Причина такої активності – іспит КРОК-2 та очікування його результатів.

Як писав КУРС, 27 травня іноземні студенти ІФНМУ організували протестну акцію проти несправедливості при здачі іспиту КРОК-2.

Ситуацію прокоментувала в.о. Міністра охорони здоров'я Уляна Супрун:

"Всі тези та вимоги у студентів однакові, наче їх писали одні й ті ж самі люди, а саме – завдання для тестів було розроблено за американською програмою, а до такого студенти не були готові. Вони навіть впевнені, що на них "ставили експеримент".

Насправді тести розробляли викладачі медичних університетів виключно за навчальними програмами студентів в українських університетах. Маємо такі результати:

▪️Іспит не склало 6,8%. Це 487 студентів із 7143, які здавали тест (для порівняння – у 2018 році не склало 4,4%, 2017– 4,8%).

▪️Усі інші – 93,2% склали іспит успішно та підтвердили наявність у них мінімального необхідного рівня професійної компетентності для отримання диплому лікаря.

▪️Повторно іспит складало 236 студентів, 125 з них не справилися з цим завдання вдруге також.

Студенти вже отримали свої результати і скоріш за все ними задоволені. Адже дуже помітно, як зменшилася їхня кількість під будівлею Міністерства.

Найближчим часом ми оприлюднимо результати міжнародного моніторингового дослідження якості вищої медичної освіти, яке було проведене у березні. Будуть розроблені рекомендації щодо вдосконалення навчальних планів та освітніх програм, щоб наблизити рівень медосвіти до світового.

У липні відбудеться міжнародний іспит основ медицини (IFOM — International Foundations of Medicine) для студентів 3 курсу як обов’язковий компонент ЄДКІ. Саме проти цього намагаються налаштувати студентів-медиків, переконуючи їх в "експериментах". 

Найгіршим експериментом над людьми є неякісна медична освіта. Це несправедливо і небезпечно як для студентів, так і для їхніх майбутніх пацієнтів.

Рекомендую адміністраціям окремих медуніверситетів замість того, щоб підбурювати студентів виходити на протести, зосередитись на якості їхньої підготовки та навчання. А студентам – нарешті почати вимагати якісної освіти, а не простих іспитів", – зауважує Супрун.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: