fbpx

Студенти ІФНМУ тріумфували на чемпіонаті України з гирьового хортингу. ФОТО

Спорт 09:09, 30.03, 2017

Студентська збірна команда Івано-Франківського національного медичного університету здобула шість золотих нагород на чемпіонаті України з гирьового хортингу, який відбувся у суботу, 26 березня, в місті Ірпінь Київської області.

На змагання, які проходили в спорткомплексі Університету державної фіскальної служби України, з’їхалися команди з 15 областей України. Всього участь взяли 115 спортсменів. Відзначимо, що студенти ІФНМУ представляли на чемпіонаті не лише свою Альма-матер, а й всю Івано-Франківську область. У загальнокомандному заліку наші спортсмени посіли друге місце, інформує прес-служба ІФНМУ.

"Дуже приємно, що разом з нашими перевіреними "бійцями" на цих змаганнях дебютували студенти, які займаються на секції гирьового спорту відносно недавно, – розповідає тренер нашої команди, Заслужений майстер спорту України, доцент кафедри фізичного виховання та здоров’я Роман Михальчук. – Це Сергій Шваб та Христина Макота. Удвічі приємно, що на своїх перших всеукраїнських змаганнях вони одразу здобули перемогу. Ми дякуємо ректору університету професору Миколі Рожку за постійну всебічну підтримку та сприяння нашим студентам у заняттях та виїздах на змагання. Без нього цих успіхів не було б".

Першим тріумфатором в нашій команді став студент другого курсу Олександр Шваб, який став чемпіоном України у комплексному спринті (вагова категорія до 70 кг).

"За 15 регламентованих хвилин треба було по черзі виконати три вправи: поштовх, довгий цикл і ривок, – говорить Олександр Шваб. – Якщо підсумувати, то всього за 15 хвилин я зробив 259 підйомів 24-кілограмової гирі".

Для Олександра цей чемпіонат став удвічі приємнішим – йому вручили посвідчення майстра спорту з гирьового спорту. Нагадаємо, цей норматив він виконав на початку березня на чемпіонаті України у місті Кременець Тернопільської області.

Брат Олександра другокурсник Сергій Шваб займається гирьовим спортом з вересня 2016 року. Зацікавився цим видом спорту, спостерігаючи за успіхами свого брата. В Ірпені він став чемпіоном України у спринт-ривку (вага до 70 кг).

"Мені подобається сам процес підіймання гирі, ти переборюєш себе, стаєш сильнішим, – каже Сергій Шваб. – За час, протягом якого займаюсь гирьовим спортом, відчув разючі зміни на краще – значно покращилось моє самопочуття, почуваюсь бадьорішим, і завдяки цьому покращились мої успіхи в навчанні".

Досвідчений спортсмен Володимир Шевага зараз вчиться на шостому курсі, готується до вирішального ліцензійного іспиту, а також паралельно працює на посаді медичної сестри, тому вже не має змоги часто й регулярно тренуватися. Тим не менше, вирішив чи не востаннє в своєму студентському житті взяти участь у всеукраїнських змаганнях. Кілька тижнів посиленої підготовки дали результат – Володимир став чемпіоном України у комплексному спринті ( до 85 кг).

"Гирьовий спорт дуже багато дає людині, – говорить Володимир Шевага. – Покращується серцево-судинна система, дуже гарно працює дихання, м’язи стають міцнішими та витривалішими. Я живу в селі, допомагаю батькам в господарстві, тож ці зміни дуже оцінив мій батько. А ще мої успіхи надихнули на заняття спортом мого брата, який зараз навчається в Польщі".

Другокурсниця Ірина Савчин здобула перше місце у спринті-фіткросі (категорія до 65 кг). Протягом шести хвилин вона виконувала чотири різні вправи гирьового хортингу, по 1,5 хвилини на кожну вправу.

"Було дуже важко, – зізнається спортсменка. – Особливо непросто далося відтискання від гирі, я трішки потягнула м’язи на попереку, але все-таки переборола біль і здобула перше місце. Попри те, що часом дуже важко поєднувати тренування і навчання, але цей спорт дозволяє нам відволіктися від того ж навчання, підтримати фізичну форму. Ще я хочу подякувати нашому тренеру Роману Михальчуку за те, що постійно нас підтримує та мотивує. Це дійсно дуже важливо".

Першокурсниця Медичного коледжу, 15-річна Христина Макота попри зовсім невеликий термін занять гирьовим спортом вже вписала своє ім’я в історію університету. Вона стала першим студентом коледжу, яка взяла участь у гирьовому чемпіонаті України та здобула перемогу – золоту медаль у kettlebell hold (до 65 кг).

"Моя сім’я є спортивною, тому можна сказати, що маю спортивні гени, – розповідає Христина Макота. – Мені сподобався гирьовий спорт, я постійно збільшувала навантаження, покращувала свої результати. Після двох тижнів занять в університетській секції я зайняла друге місце на обласних змаганнях, і це мене ще більше вмотивувало. Заняття спортом приносить людині багато користі, тому раджу це всім".

Третьокурсник Петро Юзьків став найкращим у спринт-поштовху (+85 кг). Протягом трьох хвилин він підняв дві 24-кілограмові гирі 37 разів.

"Займаюся гирьовим спортом в першу чергу для себе, – говорить Петро Юзьків. – Спорт – це здоров’я, в шкільні роки я займався бойовими мистецтвами, ходив у спортзал. Зараз, навіть коли через навчання немає часу відвідати тренування, займаюся вдома – маю набір гир, штангу тощо. Це стало стилем життя".

У липні в Білорусі відбудеться чемпіонат Європи з гирьового хортингу. Наші спортсмени вибороли право взяти участь у цьому престижному змаганні. А щодо ближчої перспективи, то у квітні в Угорщині відбудеться чемпіонат світу з гирьового спорту. Право виступити на цих змаганнях мають Олександр Шваб і Роман Михальчук. Бажаємо успіхів наших спортсменам!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: