fbpx

Студенти Прикарпатського університету отримали новорічний подарунок від українців з Канади

Суспільство 19:35, 30.12, 2014

Напередодні Нового 2015 року студенти і викладачі кафедри академічного та естрадного співу Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника отримали щедрий дарунок з Канади.

Завдяки співпраці завідувача кафедри, доктора мистецтвознавства, професора Ганни Карась з українською діаспорою знаменитий британський оперний співак Павло Гунька (бас-баритон), який очолює Український мистецький проект (The Ukrainian Art Song Project (UASP) в Канаді, надіслав 12 комплектів звукозаписів української класичної вокальної музики вартістю майже тисячу доларів.

Український мистецький проект (The Ukrainian Art Song Project (UASP) і записуючий лейбл Musica Leopolis були засновані в 2004 році Павлом Гунькою (Pavlo Hunka) із метою збереження і популяризації класичних скарбів українського солоспіву. Павло Гунька поєднав свої зусилля із Романом Гурком (Roman Hurko), композитором і оперним продюсером, щоб здійснити записи.

Сьогодні більше 300 високомистецьких солоспівів, багато з яких є шедеврами найвидатніших класичних композиторів України – Миколи Лисенка, Кирила Стеценка, Якова Степового, Дениса Січинського, Станіслава Людкевича, Василя Барвінського і Стефанії Туркевич, вже записані. Українська лірика перекладена англійською, французькою та німецькою мовами. 

В записах української вокальної класики взяли участь відомий оперний співак українського походження Павло Гунька (бас-баритон), Альберт Крайволт – піаніст, один з найвизначніших оперних музикантів в Канаді, Расселл Браун – один із найбільш ліричних баритонів, який також має українське походження, Бенджамін Баттефілд – канадський тенор, відомий концертний співак та багато інших видатних канадських виконавців зі світовими іменами. 

Таким чином, цей Міжнародний проект вводить українську вокальну музику у світовий контекст, демонструє її високі мистецькі вартості.

Важливо, що студенти та викладачі кафедри академічного та естрадного співу Інституту мистецтв матимуть можливість не тільки послухати виконання цих шедеврів, але й завдяки сайту проекту видрукувати нотний текст і долучитися до виконання творів.

Проект ще триває, і Павло Гунька звернувся до викладачів кафедри з проханням розшукати в Україні тексти тих вокальних творів, які поки що не знайдені, і надіслати до Канади, щоб потім їх озвучити. Тож співпраця буде плідною для обох сторін. Ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, професор Ігор Євгенович Цепенда надіслав подячного листа маестро Павлові Гуньці за такий дарунок для студентів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: