fbpx

Студенти-медики дослідили проблему йододефіциту на Прикарпатті

Суспільство 15:43, 07.04, 2016

5 квітня в ІФНМУ в рамках відзначення Дня фізіолога відбулася науково-практична конференція "Вплив довкілля на перебіг фізіологічних процесів". Студенти презентували цікаві доповіді, що ґрунтуються на проведених ними дослідженнях.

"Минулого року під час XIX з’їзду Українського фізіологічного товариства ім. П. Г. Костюка з міжнародною участю, – розповідає завідувач кафедри фізіології Наталя Воронич-Семченко, – вирішили відзначати День фізіолога в першу неділю квітня – на честь дня народження відомого англійського медика, основоположника фізіології та ембріології Уїльяма Гарвея".

Так, цьогоріч у всіх медичних вишах України відбулися "фізіологічні читання" у форматі різноманітних конференцій, семінарів тощо, інформує прес-служба ІФНМУ.

Під час науково-практичної конференції в ІФНМУ чимало студентів у своїх дослідницьких роботах приділили значну увагу проблемі йододефіциту на Прикарпатті. Тим паче науковці кафедри фізіології ІФНМУ займаються цією проблемою ще з 2002 року, зокрема впливом йододефіциту на структури і функції головного мозку. Відтоді на основі цієї тематики захищені одна докторська і три кандидатські дисертації.

Заступник старости університетського гуртка з фізіології студентка Степанія Варунків виступила з доповіддю про стан когнітивних функцій у дітей шкільного віку, які проживають у йододефіцитному регіоні.

"Метою мого дослідження було з’ясувати, яка ж роль йоду у психофізіологічному розвитку в прикарпатських школярів", – зазначає студентка.

Для цього вона обстежила дітей різних вікових груп, які проживають у регіоні помірного йододефіциту (Верховинщина), легкого йододефіциту (Тисменицький район) та в Івано-Франківську. Як виявилося, рівень інтелекту дітей, що проживають у йододефіцитному регіоні, дещо менший, ніж в однолітків.

До речі, дівчина кілька років тому на конференції в Донецькому національному медичному університеті представляла доповідь на фізіологічній секції та посіла перше місце.

Інший студент ІФНМУ Ярослав Синяк, торішній призер Всеукраїнської олімпіади з фізіології, розповів про взаємозв’язок між інтелектом та споживанням збагачених йодом продуктів у школярів Івано-Франківська. Студент протестував 75 учнів природничо-математичного ліцею м. Івано-Франківськ віком від 13 до 16 років. Згідно з результатами досліджень юнака, за недостатності в організмі йоду в дітей спостерігався рівень інтелекту нижчий від норми.

Ярослав Синяк наголосив, що нормою щоденного вживання йоду для дітей до 6 років – 90 мкг, від 6 до 12 років – 120 мкг, для дорослих – 150 мкг і для вагітних жінок – 200 мкг.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: