fbpx

"Я став переконаним пацифістом", – суд допитує підозрюваного у держзраді Руслана Коцабу

Суспільство 11:43, 05.02, 2016

Івано-Франківський міський суд допитав підозрюваного у державній зраді Руслана Коцабу. На судове засідання прийшли представники ОБСЄ, громадські активісти, журналісти.

Як повідомляв КУРС, на попередньому засіданні у справі Коцаби суд завершив допит свідків обвинувачення. Сьогодні допитують самого підсудного. 

"Я буду говорити всю правду. Нарешті закінчились ті всі фейкові свідки, і я зможу все розповісти", – заявив перед початком судового засідання Руслан Коцаба.

"Я завжди намагався не брехати, не брати хабарі і бути чесним перед собою,  заявив Коцаба.  Я неодноразово звертався з тюремної камери у прокуратуру, в АП, до омбудсмена, я повідомляв, що тут коїться, я розповідав про порушення під час обшуків. Я став переконаним пацифістом. Навіть якщо мене тут згноять, я буду кричати, що краще поганий мир, ніж краща війна".

Нагадаємо, в обвинувальному акті йдеться, що Руслан Коцаба, безпідставно представившись журналістом 112 каналу, розмістив на youtube відеозвернення до президента "Інтернет акція: я відмовляюся від мобілізації". Він закликав усіх "адекватних" людей відмовитись від мобілізації.

"Після указу президента про збільшення до 60 років призовного віку я знав, що мобілізаційна повістка мені буде. До того я критикував комісара Павлюка, який уникнув кримінальної відповідальності, я критикував і інших військових комісарів, які разом із сільськими головами провалили мобілізацію. У мене проблеми з військовими були до того, тому я знав, що вони принципово дадуть мені повістку", – заявив Коцаба.

Звинувачення, що він не був журналістом 112 каналу, Руслан Коцаба прокоментував так:

"Я був більше ніж журналістом, я був спеціальним кореспондентом. У мене була спеціалізація  фронтова журналістика. У мене була акредитація від СБУ як журналіста 112 каналу".

"Стосовно Указу президента про мобілізацію, це не указ президента  це злочинний нормативний акт в. о. президента України Турчинова, який я оскаржую у Вищому адміністративному суді. Яким чином я, простий журналіст, на своїй сторінці на youtube міг "мати намір перешкоджати законній діяльності ЗСУ"? Я не володію можливістю дистанційного управління людьми, я не Вольф Мессінг, я не володію гіпнозом і телепатичними здібностями. Яким чином можна визначити, хто саме з потенційно мобілізованих переглянув моє звернення? Хочу звернути вашу увагу, звернення було інтернет-акцією, воно не мало вийти за його межі. Це було звернення до Президента, я не звертався до військовозобов’язаних, військових чи генштабу",  аргументував підозрюваний.

"Я як військовий журналіст, який пройшов купу тренінгів, у тому числі й закордонних, знав, як себе поводити у зоні бойових дій. Закордонні тренери мені наголошували, що не можна перетворюватись не речників генштабу. Треба показувати дві точки зору, інакше ти не журналіст, ти – пропагандист",  стверджує Коцаба.

Нагадаємо, загалом було заявлено 58 свідків у справі. Частина з них не з’явилися на судові засідання.

Як повідомляв КУРС, блогера Коцабу, автора антимобілізаційного відеоролика, який був поширений у соціальних мережах, звинувачують у державній зраді. Під час агресії російських військ на Донбасі Коцаба спіпрацював з російськими телеканалами, беручи участь у пропагандитських програмах. У своїх блогах Руслан Коцаба раніше заперечував присутність російських військових на Донбасі, називаючи конфлікт громадянською війною. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: