fbpx

Суд перегляне вирок засудженого за вбивство франківця, який звинувачує правоохоронців у фальшуванні доказів

Суспільство 17:57, 27.06, 2017

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ скасував ухвалу Апеляційного суду Івано-Франківської області щодо Романа Струца, якого у квітні минулого року засудили за вбивство валютника.

Справу Романа Струца вперше в Івано-Франківську розглядав суд присяжних. Романа звинуватили у вбивстві валютника, яке сталося у січні 2010 року у мікрорайоні "Каскад". У вбитого тоді викрали 400 тис. грн. Як стверджував захист Струца, спершу правоохоронці звинуватили у вбивстві іншого чоловіка, однак з невідомих причин звинувачення були зняті. Вже 31 березня 2010 року в помешканні Романа Струца відбувся обшук: усі речі чоловіка склали в пакети й вилучили. Мати підсудного, на жаль, за вказівкою міліції підписала зайві бірки. На думку адвоката, оскільки слідчі мали зайві підписані бірки, вони могли маніпулювати доказами. За цей злочин франківець відсидів більш як п'ять років у СІЗО без вироку. 

У судах Роман Струц розповідав, що міліціонери катували його у відділку, та звинуватив їх у фальшуванні доказів. Свідки заявляли про тиск з боку правоохоронців.

Попри це Івано-Франківський міський суд у грудні 2015 року виніс обвинувальний вирок – засудив Романа Струца до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Обвинуваченому зарахували термін перебування в СІЗО за 5 років, решту терміну суд присудив відбути у вигляді особистого зобов'язання. За вироком суду, Струц мав заплатити матері вбитого понад 100 тис. грн моральної та матеріальної шкоди.

У квітні 2016 року Апеляційний суд Івано-Франківської області залишив вирок першої інстанції без змін.

Нещодавно Вищий спеціалізований суд України скасував ухвалу Апеляційного суду та повернув справу Романа Струца на новий розгляд в апеляційну інстанцію.

Як йдеться в ухвалі, деякі доводи апеляційних скарг Романа Струца та його адвоката, що стосувались фактичних обставин кримінального провадження та  оцінки доказів, апеляційний суд залишив поза увагою.

"За таких обставин ухвала апеляційного суду відносно Романа Струца не відповідає вимогам ст. 419 КПК, а висновки апеляційного суду щодо безпідставності доводів апеляційних скарг та законності вироку суду є необґрунтованими та передчасними", – йдеться в ухвалі Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Апеляційний суд розпочне переглядати справу Струца у четвер, 29 червня, о 10.00.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: