fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • На Прикарпатті суд став на бік представників Московського патріархату, які намагаються повернути громади, що перейшли до УПЦ КП

На Прикарпатті суд став на бік представників Московського патріархату, які намагаються повернути громади, що перейшли до УПЦ КП

Суспільство 15:41, 03.01, 2019

Священики УПЦ (Московського патріархату) оскаржили у суді правомірність зборів релігійних громад у селі Острівець Городенківського району та Старий Гвіздець Коломийського району, де ще у 2017 році парафії перейшли до Київського патріархату.

Як писав КУРС, 12 жовтня 2017 року в селі Рогиня Острівецької сільради схід села одностайно вирішив перейти з УПЦ МП до Київського патріархату. Через два дні таке ж рішення прийняла релігійна громада у селі Острівець  і Московський патріархат втратив останнє село на Городенківщині.

Тоді ж заявили про вихід з-під юрисдикції Московського патріархату мешканці Старого Гвіздця на Коломийщині. Сільські активісти зібрали 400 підписів жителів, які захотіли перейти до Київського патріархату, проти чотирьох, які захотіли залишатися в Московському.

З позовами до голів цих сіл звернулися священики УПЦ Московського патріархату: просять суд визнати дії сільських голів протиправними через те, що вони поставили підписи і печатки у протоколі зборів селян. Зокрема, дії голови села Острівець оскаржив священик МП Микола Богаченко, а дії сільського голови Старий Гвіздець – його колега Микола Кушнір.

17 грудня 2018 року суддя Івано-Франківського окружного адміністративного суду Сергій Остап’юк відмовив Богаченку у відкритті провадження.

"Заявлені позивачем позовні вимоги не можуть бути самостійним предметом судового розгляду і взагалі не підлягають судовому розгляду",  йдеться в ухвалі суду.

А от інший суддя цього ж суду Ігор Панікар став на бік УПЦ Московського патріархату. 26 грудня 2018 року він виніс рішення, яким визнав дії голови Старогвіздецької сільської ради Михайла Дяківа протиправними в частині затвердження протоколу загальних зборів членів релігійної громади.

"Суд вказує на те, що фізичній особі  Дяківу Михайлу Петровичу, як і кожному громадянину України, гарантується безумовне право на свободу совісті, що закріплене Конституцією України та Законом України "Про свободу совісті та релігійні організації",  йдеться в рішенні суду.

Однак, на думку судді, сільський голова як посадова особа не мав права підписувати протокол зборів релігійної громади.

"На переконання суду, здійснюючи проставлення на протоколі загальних зборів релігійної громади Української Православної Церкви с. Старий Гвіздець особистого підпису та відтиску печатки Старогвіздецької сільської ради та ідентифікуючи себе як "сільський голова", відповідач, у спосіб перевищення наданих йому повноважень, здійснив своєрідний спосіб втручання у внутрішні справи релігійної громади з боку держави, що є неприпустимим",  написав у рішенні суддя Панікар.

Рішення в Єдиному реєстрі оприлюднили вчора, 2 січня. Воно може бути оскаржене в апеляційному порядку протягом 30 днів.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: