fbpx

Суд визнав депутата міської ради Василя Скиданчука винним у корупційному правопорушенні

Суспільство 12:04, 02.12, 2016

Сьогодні в Івано-Франківському міському суді завершився розгляд у справі депутата міської ради від "Свободи", колишнього інженера КП "ЄРЦ" і "МІУК" Василя Скиданчука, якому інкримінували корупційне правопорушення.

Сьогодні обвинувачений Василь Скиданчук, який протягом трьох місяців під будь-яким приводом уникав судових засідань, нарешті з'явився до суду.

Нагадаємо, Василь Скиданчук був засновником підприємства ТОВ "Галичина ІФ", яке отримувало підряди в КП "ЄРЦ" (попередника "МІУК") та як інженер "ЄРЦ" підписував акти виконаних власною фірмою робіт.

Свідчення у справі дали директор КП "МІУК" Мирон Джус та його заступник Олександр Качанко. Вони запевняли, що про конфлікт інтересів Скиданчук не повідомляв і вони не знали, що він є засновником фірми, яка отримує замовлення від "ЄРЦ". 

"На вибір підрядника, порядок укладення договорів чи приймання Василь не впливав і не приймав рішення, – зазначив Качанко. – Про конфлікт інтересів він не казав".

Качанко зазначив, що йому на той час було невідомо, що Скиданчук був співзасновником ТОВ "Галичина ІФ". Качанко не доручав йому підписувати документи. "А випадки, коли особа без відома керівництва бере і підписує документ,и бувають?" – запитала суддя. "Бувають", – визнав Качанко.

Качанко додав, що якби йому було відомо, що Скиданчук займається діяльністю, дотичною до його обов’язків у комунальному підприємстві, то керівництво би вжило заходів згідно із законодавством.

Наступним свідчення давав нинішній керівник "МІУК" Мирон Джус. У минулому році він працював головним інженером КП і Скиданчук був у його підпорядкуванні – відповідав за мережі з водопостачання та водовідведення.

"Я думаю, його підпис стоїть під документами з ознайомлюючою метою",  пояснював Джус. Суддя зазначила, що там немає позначки "Ознайомлений" чи подібних.

Сам Скиданчук зачитав своє пояснення з листка. Провину він не визнав. 

"В нашому місті ніхто не користувався сучасними технологіями водопостачання і теплопостачання. Тому ми створили організацію ТОВ "Галичина ІФ",  розповів Скиданчук. Він запевнив, що не отримував з діяльності власного підприємства жодного прибутку. А пізніше вийшов зі складу засновників, оскільки йому начебто стало "нецікаво". 

Прокурор у дебатах зазначив, що інженер відділу експлуатації, яким працював Скиданчук, відповідальний за роботу мереж водопостачання, водовідведення та централізованого теплопостачання. Відповідно до його посадової інструкції він є посадовою особою публічного права. Водночас він був співзасновником ТОВ "Галичина ІФ", з яким "МІУК" (раніше "ЄРЦ") уклав 19 договорів на 278 тисяч гривень. Тому згідно із ЗУ "Про запобігання корупції" він мав конфлікт інтересів при здійсненні підрядних робіт. Про це він не повідомляв своєму керівництву. Прокурор попросив покарати його згідно з ч. 1 ст. 172 п. 7 і закрити провадження.

Адвокат наполягав на виправдальному вироку.

Суд визнав Василя Скиданчука винним у вчиненні адмінпорушення за ч. 1 ст. 172 і постановив закрити провадження у зв'язку із закінченням строку. Скиданчук може оскаржити постанову суду в 10-денний термін. 

Нагадаємо, Івано-Франківський міський суд вже третій місяць розглядав справи депутатів-комунальників від "Свободи" Віктора Синишина та Василя Скиданчука, яких обвинувачують у корупційному адмінпорушенні за ч. 1 ст. 172-7 КупАП. Обвинувачені тривалий час ігнорували судові засідання.

Як писав КУРС, Синишин та Скиданчук, які були інженерами комунального підприємства "Єдиний розрахунковий центр" (зараз КП "Муніципальна інвестиційна управляюча компанія") заснували підприємства "Станіслав ІВ" і "Галичина ІВ", які отримували підряди в ЄРЦ.

Зокрема, Синишин донедавна був у співзасновниках ТОВ "Станіслав ІВ", а Скиданчук – ТОВ "Галичина ІВ". Після того, як КУРС оприлюднив цю інформацію, імена інженерів МІУК у державному реєстрі зникли зі списку засновників цих підприємств.

Прокуратура встановила, що "МІУК" уклала з цими фірмами більш як 40 договорів на понад 600 тисяч гривень з проведення ремонтних робіт. При цьому інженери комунального підприємства Віктор Синишин та Василь Скиданчук і контролювали виконання робіт, і були засновниками фірм, які отримали підряди. 

Днями Івано-Франківський міський суд також визнав Віктора Синишина винним у корупційному правопорушенні. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: