fbpx

Івано-Франківський суд задовольнив позов росіянина Олега Бутусіна, що виборював статус біженця

Суспільство 20:47, 10.01, 2017

В Івано-Франківському окружному адміністративному суді сьогодні розглянули справу "Бутусін проти Державної міграційної служби України". Громадянин Росії Олег Бутусін, який добровольцем пішов в АТО і захищав Україну, оскаржив рішення департаменту міграційної служби про ненадання йому статусу біженця.

Нагадаємо, Олег Бутусін разом із багатодітною сім’єю переїхав з Росії в Україну в 2014 році. З далекого Владивостока Бутусіни втекли в Західну Україну через політичні репресії.

Читайте: Переселенці з Росії на Прикарпатті: Повернемось додому тільки на танках

Зараз Олег Бутусін з дружиною Тетяною мешкають з десятьма дітьми в селі Придністров'я Галицького району на Івано-Франківщині. Двокімнатний будиночок з кухнею – це все, що родина змогла собі дозволити після того, як за "копійки" продала все своє господарство в Росії. 

Після того, як Олег Бутусін воював як доброволець на боці України, ФСБ Росії відкрило проти нього кримінальну справу за тероризм. 

Найбільшою проблемою для родини є відсутність українського громадянства. Вони вже неодноразово звертались до влади. У 2015 році під час приїзду Петра Порошенка в Івано-Франківськ Тетяна Бутусіна з дитиною на руках підійшла до Президента та передала йому прохання надати їм громадянство

Але громадянство отримала тільки Тетяна Бутусіна. 

Після того, як Державна міграційна служба України прийняла рішення про депортацію захисника із родиною, Олег Бутусін звернувся до суду. 

Під час сьогоднішнього судового засідання представник Державної міграційної служби (ДМС) Цахнюк заявила, що небажання повернутись в Росію Олега Бутусіна зумовлено бажанням уникнути відповідальності перед законом за ті правопорушення, які йому інкримінували на батьківщині. При цьому переслідувань Бутусіна ДМС не вбачає. 

Натомість матеріали судової справи свідчать, що Бутусін оголошений в розшук у Росії, інформує ГК.

Суд дослідив багато матеріалів – це і численні статті у ЗМІ про Олега та його родину, про його участь у АТО та навіть статті, що виходили у Росії, в яких його дії називали екстремістськими. 

У судових дебатах Олег Бутусін ще раз попросив задовольнити позовну заяву і переглянути рішення про відмову у наданні статусу біженця міграційною службою.

Після кількох судових засідань та дослідження багаточисельних доказів суд сьогодні, 10 січня, вирішив позовну заяву Олега Бутусіна задовольнити повністю.

Рішення ДМС визнали неправомірним, а відтак міграційна служба мусить повторно розглянути питання щодо надання Бутусіну статусу біженця. Таке рішення суду у залі зустріли оплесками.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: