fbpx

Сума рентних надходжень у бюджети Прикарпаття сягнула 86 млн грн

Суспільство 10:30, 14.12, 2018

За останні десять місяців кількість рентних надходжень за користування надрами для видобування нафти, газу та конденсату в деяких ОТГ досягла 41,4% від загальної кількості надходжень за цей період.

Розподіл рентних платежів від видобутку нафти, природного газу та газового конденсату й відрахування певного відсотка до місцевих бюджетів уже має позитивні результати. Згідно з даними Міністерства фінансів України, рентні надходження за останні десять місяців значно поповнили бюджети об’єднаних територіальних громад Франківщини. Інформація оприлюднена на офіційному порталі www.openbudget.gov.ua.

Завдяки додатковим коштам місцеві жителі мають можливість відновлювати інфраструктуру ОТГ та підвищувати рівень життя місцевого населення.

Наскільки вплинули ці надходження на доходи бюджетів, можна побачити на прикладі об’єднаних територіальних громад, які стали по суті рентними містами. Ми виокремили ТОП 5 ОТГ, сума рентних надходжень яких сягає до 41,4 % від загальних доходів.

До ТОП місцевих бюджетів, що отримали найбільші рентні платежі, можна віднести такі ОТГ Івано-Франківської області:

1. Делятинська ОТГ – 2,4 млн грн ренти

2. Спаська ОТГ – 2,3 млн грн ренти

3. Яблунівська ОТГ – 796 тис. грн ренти

4. Дзвиняцька ОТГ – 616 тис. грн ренти

5. Матеївецька ОТГ – 501 тис. грн ренти

1

До прикладу, рентні надходження Делятинської об’єднаної територіальної громади за десять місяців сягають близько 1% від загальної суми доходу. У той час як рентні надходження Спаської ОТГ за звітний період перевищили всі очікування та сягнули майже 42%. Експерти відзначають, що з цієї причини нафтогазовидобувна галузь – бюджетоутворююча для багатьох ОТГ.

При цьому сума рентних платежів у обласному бюджеті станом на листопад склала 36 млн грн – 4 % від усіх надходжень у бюджет. Загалом в усі бюджети області надійшло 86 млн грн.

Так, на території громад, які увійшли в п’ятірку найбільших отримувачів ренти з видобутку вуглеводнів, працюють АТ "Укргазвидобування" та компанії з групи "Burisma Group", а також ПАТ "Укрнафта".

Близько 70 тис. грн ренти від газовидобування щомісяця надходить у бюджет Дзвиняцької ОТГ, що в Богородчанському районі. На території об’єднаної громади працюють дві видобувні компанії – НГВУ "Надвірнанафтогаз" та "Богородчани нафтогаз", які мають 12 свердловин у селі Міжгір'я та 4 свердловини в селі Космач. Рентні платежі зараховуються до загального фонду бюджету і йдуть на загальні видатки, розповідає голова ОТГ Микола Волочій. За ці кошти в селах ОТГ ремонтували місцеві дороги, готували школи до початку навчального року тощо.

Нагадаємо, децентралізація ренти передбачає такий розподіл: 2% – в обласний бюджет, 2% – у районний бюджет, 1% – бюджет села. Якщо створене ОТГ, 3 % залишається в розпорядженні громади, а в районний бюджет надходження не йдуть.

Не має значення, де зареєстрована компанія, – вона все одно сплачує ренту за місцем видобутку. Головна умова наповнення бюджету рентними надходженнями – підприємство повинне реально видобувати природний газ, конденсат чи нафту. Саме за таких умов співпраці нафтогазовидобувні підприємства приносять ресурс для розвитку об’єднаних територіальних громад.

"Як бачимо за підсумками 10 місяців цього року, перерозподіл ренти за викопні вуглеводні дає основу господарської самодостатності громад Прикарпаття, а це значить – дає нові можливості, – каже голова Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук. – Розуміємо, що цей рік є тестовим у плані використання рентних платежів. Від того, наскільки раціонально витрачаються ці надходження на місцях, наскільки в ОТГ спроможні спрямувати кошти на найбільш важливі для громад потреби, залежатиме подальша децентралізація ренти".

Важливо, щоби рентні платежі спрямовувалися на розвиток громад – на перспективні проекти, а не "проїдалися", зазначив він.

"Не варто сьогодні робити капремонт сільської школи шляхом збільшення надходжень від рентних платежів, якщо через 5 років там не буде достатньої кількості учнів. Розвиваючи соціальну інфраструктуру, важливо обирати стратегічні проекти, які забезпечать тривалий економічний ефект чи суттєво покращать умови життя в регіоні. Наприклад, проекти з енергоефективності та енергозбереження – як-от зміна паливних котлів, перехід із газових на твердопаливні. Чи проекти з розвитку медицини – як-от придбання діагностичного обладнання в амбулаторії", – пояснив Гончарук.

"Коли почали з’являтися ресурси на розвиток, а саме так сприймаємо рентну плату за видобуток вуглеводнів, ми закцентували в обласних програмах на перспективних, довготривалих соціальних проектах", – додав голова ОДА.

Рена Дарсанія

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: