fbpx

Свердловина за 15 мільйонів: чому газ та нафта без політики вигідні місцевим громадам

Суспільство 17:10, 13.08, 2018

Місцеві громади Прикарпаття зацікавлені в тому, щоб розроблялися нові родовища нафти й газу, відкривалися нові свердловини та відновлювалися законсервовані. Обласна влада Івано-Франківщини запевняє, що дає інвесторам, які готові вкладати у видобуток, "зелене світло". Підприємці просять прибрати з цього процесу політичну складову.

Як зазначають представники газовидобувних компаній, Прикарпаття – дуже цікавий край з точки зору нафтогазовидобування: тут є великі нафтогазоносні райони й істотні поклади природних ресурсів. Якщо брати стратегічно, то Івано-Франківська область може повністю забезпечити себе енергетично й економічно, освоюючи нафту і газ. І це ключова річ, про яку треба говорити в контексті розвитку громад.

На Прикарпатті, за даними компаній-розробників, поклади нафти й газу зосереджені у Рожнятівському, Калуському, Долинському, Богородчанському, Надвірнянському, Коломийському і Косівському районах – всі ці райони мають істотний видобувний потенціал. Щоби вивільнити його, тобто налагодити видобування, інвесторам доводиться проходити складний процес.

Перед тим, як прийти на певну територію, інвестор, – чи це державна, чи приватна компанія, – вивчає перспективи й можливості ведення бізнесу та приймає рішення про доцільність інвестицій. Представники нафтогазового ринку пояснюють: щоб освоїти родовище, компаніям потрібно пробурити 10-15 свердловин і дослідити виробничий зріз, тобто отримати дані про доцільність розробки. Відсоток успішності, а це світова практика, не більше 30-40%. Тобто, тільки одна з трьох пробурених свердловин працюватиме. Вартість буріння 1 метра для інвесторів складає 15 тис. грн. Щоб пробурити одну свердловину, а це зазвичай тисяча метрів, розробники вкладають 15 млн грн. Та це не означає, що 15 мільйонів інвестори комусь віддали чи закопали у землю. Інвестовані кошти – це робочі місця, залучені спеціалісти й машини, сплачені податки й інші бюджетні відрахування.

Вже на етапі підготовки до розробки родовищ гроші потрапляють до місцевих бюджетів. Так, на етапі буріння під свердловини відводять землю. Земля, яку бере компанія, має промислове призначення, отже, її нормативно-грошова оцінка є найвищою. Місцеві громади отримують платежі за землю.

"В процесі буріння свердловин і видобування газу громади отримують соціально спрямовані платежі. Як-от ренту. Можливо, рентні відсотки до місцевих бюджетів видаються не надто великими, але грошові надходження, як ми знаємо, є суттєвими. Таким чином, бачимо: якщо успіх є в інвестора, то успіх є і в громад. І в області, і в районі, і в ОТГ, містах, селах і селищах – в першу чергу у місцевих громад –– є бюджетні надходження. Впевнений, що ми повинні про це голосно говорити, щоби було зрозуміло всім: успіх від видобутку буває або у всіх сторін, або його немає ні в кого", – ділиться досвідом Василь Війтенко, головний інженер компанії "Надрагаз" (входить до групи компаній Burisma).

На його думку, дуже важливо, щоб приватні компанії, які мають лише 20% від видобувного ринку України, складали конкуренцію державним компаніям.

Інтерес приватних компаній до видобутку нафти й газу на Прикарпатті стабільно високий. Про це свідчать аукціони, які раніше проводили. – на кожен спецдозвіл зазвичай претендують по два-три учасники. Це показник того, що область цікава інвесторам. Потенційно можливості Прикарпаття у нафтогазовидобуванні дуже великі. Але цей потенціал мало використовується. Про це треба інформувати громади. А обласним радам необхідно відкрити шлях інвесторам, адже видобування – це виключно економіка і взаємовигідний процес.

"За півроку децентралізації ренти ми отримали майже 1,3 млн грн до бюджету громади. Це істотні надходження", – розповідає голова Спаської ОТГ Микола Медвідь.

1

На території Спаської ОТГ працюють державні компанії Укрнафта та Укргазвидобування. З 52 свердловин частина законсервовані. Втім щодоби компанії видобувають 33 тис. кубометрів газу та 60 тонн нафти. Тож річні заплановані надходження від розщеплення ренти до бюджету ОТГ – 2,4 млн грн. А це близько 40% бюджету громади. Плюс 900 тис. грн земельного податку в рік.

"Плануємо спрямувати ці кошти на інфраструктуру – дороги, освітлення, провести енергоощадні заходи. Громада активно долучається до процесу планування. Так, у Погорільцях мають намір провести збори селян, щоби вирішити, куди першочергово потрібно спрямувати надходження від ренти", — каже Микола Медвідь.

Він зауважує: мешканці ОТГ усвідомлюють те, що від розвитку видобувної галузі напряму залежить їхній добробут. Оскільки рентні кошти дозволять розвивати медичну й освітню галузі, вирішувати актуальні проблеми громади, як-от з відходами. Відтак громада зацікавлена, щоб усі свердловини на її території були діючими, додає голова громади.

Івано-Франківська обласна рада підтримує інвесторів, які враховують інтереси місцевих громад і взаємодіють із ними, переконує заступник голови обласної ради Сергій Басараб.

"Органи місцевого самоврядування однозначно зацікавлені у співпраці з інвесторами. Як ви можете бачити у рішеннях обласної ради, ми підтримуємо інвесторів за умови укладання договорів про соціально-економічний розвиток з громадами. Надаємо "зелене світло" і повне сприяння компаніям за умови врахування інтересів громад, на територіях яких вони працюють", – говорить посадовець.

За словами Сергія Басараба, обласна рада на даний момент розглядає варіанти, як нафтогазовий потенціал Прикарпаття розвинути шляхом втілення реальних кроків з видобутку.

2

Сергій Басараб

"Прикарпаття має серйозний потенціал – третє місце в Україні за покладами нафти й шосте за покладами газу. Щоби його розвинути, на нашу думку, треба врахувати три моменти. Перший – прискорити розробку нових родовищ. Другий – ефективно використовувати "старий" фонд і модернізувати процеси видобутку. Третє – дуже важливе – зберегти кадровий резерв, робочі руки й голови, які роками напрацьовувалися в області. Важливо в сьогоднішній перехідний час, коли компанії визначаються зі спецдозволами й ліцензіями, зберегти на Прикарпатті спеціалістів і залучити їх до розробки", – озвучує позицію обласної ради Сергій Басараб.

Посадовець переконаний, що на рівні держави варто першочергово оптимізувати процес надання дозволів на землевідведення, оскільки ця процедура кропітка і тривала. А від цього втрачають і видобувники, і громади.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: