fbpx

Світлина з України стала найкращою серед 300 тисяч у Вікіпедії

Культура 19:41, 24.12, 2014

Фото Святогірського монастиря визнано найкращим у світовому конкурсі "Вікі любить пам’ятки".

Міжнародне журі обрало 10 найкращих фото із понад 321 тисячі світлин з усього світу. За останні чотири роки було завантажено понад 1,1 мільйони зображень у рамках конкурсу, інформує Громадський простір.

Понад 9 тисяч фотографів завантажили під вільною ліцензією на Wikimedia Commons понад 321 тис. фотографій історичних будівель, пам’ятників та об’єктів культурної спадщини з 41 країни, щоб використовувати їх у статтях Вікіпедії та інших проектах, що працюють над поширенням вільних знань.

Цьогоріч головний приз отримала фотографія із зображенням Святогірського монастиря (Донецька область, Україна), сфотографована Костянтином Брижниченком.

Переможець отримає стипендію на переліт та проживання у Мексиці, задля участі у Вікіманії — міжнародній конференції руху Вікімедіа, яка проходитиме у липні 2015 року у Мехіко.

Відповідно до Книги рекордів Гіннеса, "Вікі любить пам’ятки" є найбільшим у світі фотоконкурсом.

У цьому конкурсі учасники мали сфотографувати пам’ятки в країнах-учасницях та завантажити їх на Вікісховище, зробивши можливим використовувати фотографії для ілюстрування статей Вікіпедії про ці пам’ятки та інші теми.

“З більш ніж одним мільйоном вільних зображень пам’яток спадщини з усього світу "Вікі любить пам’ятки" сьогодні є одним з найважливіших історичних проектів,  каже Дерор Лін, міжнародний координатор змагання.  Рік за роком волонтери документують сотні тисяч пам’яток спадщини з усього світу та завантажують зображення до Інтернету під вільною ліцензією на користь нинішнього та наступних поколінь. Ці люди виявляють велич різноманітності та культури своїх країн.”

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: