fbpx

Святкові забави продовжуються: як провести вихідні у Франківську

Стиль життя 08:01, 13.01, 2018

Сьогодні – день Маланки та Щедрий вечір, а завтра – день Святого Василя та Старий Новий рік. Тож святкування продовжується. А морозець, хоч і без великого снігу, нагадає франківцям, що надворі все-таки зима.

Пройтися Різдвяною ходою та послухати "Піккардійську Терцію"

Вже сьогодні можна буде приєднатися до святкової ходи з колядниками вулицями Івано-Франківська. Нею традиційно завершується фестиваль "Коляда на Майзлях", і цього року винятку не буде.

Розпочнеться хода від пам’ятника Івану Франку і йтиме до Вічевого майдану.

Завершенням стане концерт "Піккардійської Терції".

1

Початок о 14:30.

 

З дітками…

В Івано-Франківському театрі ляльок ім. М. Підгірянки на малюків чекає вистава "Котик на снігу". Це історія про кошеня та інших звірят. У формі казочки автори подають дуже прості істини – вміти слухати одне одного, розуміти, не ображатися, бути відповідальними за свої вчинки.

2

Виставу можна побачити сьогодні о 12 год. та у неділю, 14 січня, об 11 та 13 год.
Вартість квитка – 50 грн.

 

Не проґавити перформенс Яремака

Сьогодні в арт-галереї "ЧЕЧ" (ЦСМ) відбудеться перформенс художника Мирослава Яремака "In vino verіtas" за участі Анатолія Звіжинського та Ростислава Котерліна. Публіку запрошують на 17 годину.

3

Мирослав Яремак – український художник концептуаліст. Живе і працює в Івано-Франківську. Займається актуаліями contemporary art. Працює у жанрі art relation зі створеною особистою концепцією мистецької стратегії та за допомогою інтерактивних тактик.

Галерея працює за адресою вул. Коновальця, 80а. Вхід безкоштовний.

 

Прожити "Легенду Святого Різдва"

Франківський драмтеатр запрошує франківців на святкову музичну феєрію "Легенда Святого Різдва. Пісок часу". Галина Баранкевич та команда акторів драмтеатру готують незабутню програму. Наповнюватимуть концерт колядки – як автентичні, так і в сучасних обробках, – церковні ірмоси, українські естрадні та народні пісні. Атмосферу створить "жива шопка", а родзинкою концерту стане пісочна анімація  від Оксани Мергут.

45

Початок о 19 год.

Вартість квитків від 50 до 100 гривень.

 

Щедрий вечір з родиною

Якщо в ніч з 31 на 1 січня вам не вистачило веселощів і забав, ви можете відзначити свято ще раз. До речі, для багатьох віруючих людей Старий Новий рік є більш яскравим святом, ніж звичайний Новий рік, оскільки пишні застілля дозволені виключно після закінчення Різдвяного посту. Тож розповімо вам про кілька звичаїв цього дня.

В Україні Старий Новий рік святкують, накриваючи багатий стіл, на якому обов'язково має стояти кутя. Щедрий вечір 13 січня дуже схожий на Святвечір перед Різдвом, проте страви тут вже не пісні: на столі стоять ковбаси, м'ясо, сало, пироги, вареники, млинці та багато іншого, пише НВ.

За святковою вечерею повинна зібратися вся родина, попросити одне в одного пробачення і загадати щастя і достатку в новому році.

6

Серед головних обрядів на Старий Новий рік не можна не відзначити щедрування і водіння кози Маланки. З вечора і до самої ночі компанії щедрувальників ходили по хатах, співали обрядові пісні-щедрівки, танцювали та жартували. Компанію супроводжувала коза Маланка, в яку найчастіше переодягалися молоді хлопці.

Вранці 14 січня в Україні прийнято засівати. Відповідно до цього ритуалу на Старий Новий рік хлопчики і молоді хлопці наповнюють свої рукавиці зерном і засівають спочатку в своєму будинку, потім в хатах хрещених батьків, родичів і сусідів. При цьому засівальники бажають щастя, достатку і врожаю у новому році.

Ніч з 13 на 14 січня вважалася магічною, тому невід'ємною частиною святкування є також ворожіння на Старий Новий рік.

 

Рейв на "Промприладі"

А якщо цього вечора вам не сидітиметься вдома, ніч можна провести на вечірці "Detali. Rave", яка проходитиме у парасольковому цеху заводу "Промприлад".

Атмосферу творитимуть: Recid [Arts, Corridor Audio, Monasterio; Kyiv], Ptakh [Far From There; Kyiv], Haze [Anagram; Chernivtsi], LAWrin [Lviv], FUNKflasher [Lviv], Alex Pervukhin [Organic-Music, Harmine; Lviv], Mike Trofimov [420, Lviv], Enger [Pincet, Moral; Ternopil], Na31 [Ivano-Frankivsk]. Візуальний супровід – Sergey Glow [VJ group CUBE].

7

Початок о 22 год.

Квитки можна придбати онлайн за 130 грн, або купити на вході за 170 грн.

 

Дивитись

У ці вихідні франківські кінотеатри пропонують переглянути французьку сімейну комедію "Санта і компанія".

Прямо перед самим Різдвом 92 000 ельфів, відповідальних за виготовлення новорічних подарунків для дітей, вражає недуга! Санті нічого не залишається, як запрягти своїх літаючих оленів і поспішити на Землю за ліками, щоб вилікувати милих помічників і врятувати чудове свято. Одна проблема – ніхто не визнає в нім найголовнішого в світі чарівника…

Веселих вам вихідних!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: