fbpx

"Свято ковалів AR": франківці пройдуть "ковальський" квест із доданою реальністю і виграють подарунки

Стиль життя 17:41, 09.05, 2018

11-13 травня в Івано-Франківську відбудеться Шістнадцяте Міжнародне свято ковалів. Сьогодні, 9 травня, спеціально до фестивалю вийшов мобільний додаток "Свято ковалів AR" – розважально-пізнавальна гра-квест.

Це програма з доповненої реальності (augmented reality), яка у форматі мультиків-скетчів розповідає про тонкощі ковальської справи.

Один із авторів "Свято ковалів AR" – Денис Овчар – розповів КУРСу про концепцію і втілення проекту. Ідея у тому, аби доступно й в ігровій формі показати основні етапи ковальської праці. Як це виглядатиме?

Спочатку завантажте з Google Play Market додаток "Свято ковалів AR" (наразі він є тільки на Android). Цією програмою треба буде сканувати спеціальні зображення. У місті вже з’явилися авторські графічні ілюстрації – різні орнаментальні візерунки, які треба знайти й зісканувати з допомогою програми, – і тоді на екрані побачите додану реальність. Це анімація – колоритний персонаж виконуватиме певну ковальську роботу.

1

Завантажте додаток, наведіть камеру на це зображення – і ви побачите, як працює програма.

"Ми створили два блоки відео. Основний розповідає про технологічні процеси ковальства – від видобутку залізної руди до переплавлення, базового кування… А також додатковий контент – на фасадах виднітимуться естетичні стікери, якщо на них навести камеру, то вони оживають. Додатковий контент буде більш мистецьким, до прикладу, гравюра ока, яке при наведенні на нього камери починає кліпати. Також додаток розпізнаватиме певні сторінки з офіційного каталогу ковальського мистецтва 2017 року, фірмові футболки учасників, іншу фестивальну поліграфію",  розповів Денис Овчар.

Задача учасників квесту – знайти якнайбільше маркерів основного й додаткового контенту, програма зафіксує ці показники у розділі "Досягнення", і отримані результати треба буде показати організаторам фестивалю у суботу ввечері. Хто набере достатньо балів – отримає призи.

2

 

Де шукати ілюстрації?

Денис натякає, що маркери, які показуватимуть мультик про коваля, заховаються поруч з великими ковальськими об’єктами, що були створені під час попередніх фестивалів ковальського мистецтва. Навіть більше, орнаменти з’являться на футболках організаторів фестивалю. Тож шукайте людей у майках з логотипом події, скануйте зображення і занурюйтеся у додану реальність.

"Буде ефектно, коли на футболці з’являтиметься додаткова реальність, і тоді можна буде у програмі зробити фото і поділитися з друзями у соцмережах".

Найбільша кількість стікерів додаткового контенту буде на території палацу Потоцьких.  

 

Персонаж "Свято ковалів AR"

Запуск цього мобільного додатка є результатом злагодженої роботи команди. Все почалося у лютому – з осмислення ідеї та концепції, написання сценарію, розробки персонажа, його адаптації під анімацію, написання коду, малювання стікерів, тестування готового продукту, а між тим – велика кількість технічних й організаційних нюансів.  

"Думали над ідеями персонажа. Й вирішили, що не треба якогось абстрактного гнома малювати. Взяли за прототип конкретну людину – австрійського коваля-художника Альфреда Габерманна (Alfred Habermann), який організовував ковальські фестивалі і популяризував комунікацію між ковальськими клубами. Вийшов симпатичний дідок із сивою бородою. Це данина пам’яті цій людині",  каже Денис Овчар.

3

Гайда в доповнену реальність! Уже сьогодні, 9 травня, починайте збирати коди, програма фіксуватиме їх у розділі "Досягнення", а в суботу перед початком діджейського сету підійдіть до локації палацу Потоцьких, покажіть свій результат організаторам і отримайте подарунки.

4

Автори проекту:

Розробники: Денис Овчар, Роман Цюпа

Художниця персонажа: Ірина Погрібна

Художниця: Маргарита Філоненко

Анімація: Денис Овчар

Дизайн маркерів: Юрій Овчар

Виробництво: DenFilm media studio

За участі та допомоги: VJ group Cube

 

Евеліна ГУРНИЦЬКА

"Цей матеріал було підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED​".

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: