fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Культура
  • Ситуація буде вирішуватися по-білоруськи чи буде такою, як у Литві, Італії та Польщі? – польський митець про скандальні мурали у Франківську

Ситуація буде вирішуватися по-білоруськи чи буде такою, як у Литві, Італії та Польщі? – польський митець про скандальні мурали у Франківську

Культура 09:12, 10.07, 2016

У рамках фестивалю "Алярм" в громадському ресторані "Urban Space 100" Блажей Патрік Русін розповів про те, як субкультурне і нелегальне графіті трансформувалось в індустрію муралів і комерційне явище. Зачепив і тему скандальних франківських муралів, створених у рамках "Porto Franko Gogol Fest".

Польський митець Блажей Патрік Русін розповів про історію походження та розвитку мистецтва графіті, починаючи з Нью-Йорка у США і до сучасних світових і, зокрема, європейських фестивалів і проектів.

Він розповів, що ідея створення франківських муралів походить від італійського фестивалю “Аltrove”, учасниками якого є абстрактні художники.

“Абстрактні роботи в контексті міста робляться настільки акуратно, що вони стирають тонку грань між людьми-мешканцями та пейзажами. Це не важливо, чи це природний пейзаж, чи міський”, – пояснив Блажей.

В Івано-Франківську створення муралів стало маленькою частинкою великого фестивалю.

Митець навів приклад найпотужнішого польського стріт-арт фесту у Катовіце. Там український вуличний художник Саша Курмаз розмалював стіну житлового будинку. Спершу він створив анкету із запитанням про ставлення респондентів до подій в Україні та чотири варіанти відповідей і роздав мешканцями цього будинку. На основі їх відповідей він зобразив абстрактну діаграму.

1

“Про це знали мешканці і організатори. Є чітка співпраця з місцевим контекстом. Є побудова міжнародного діалогу з розумінням, хоча би мінімальним. Все дуже просто. Це аргумент на те, що можна робити такі речі і саме так вони робляться”, – пояснив  Блажей Патрік Русін.

Як писав КУРС, в Івано-Франківську мурали були створені як частина фестивальної програми сучасного візуального мистецтва фестивалю. Коли художник малював мурал на вулиці Грушевського, до нього з претензіями підійшли місцеві мешканці. Вони обурювались, що їх ніхто нічого не питав. Однак питання повинні були би ставитись до куратора візуальної частини Дарії Кольцової. Вона ж і повинна нести відповідальність за результат.

Читайте також: Франківці розповіли, що думають про мурали, які з’явились на стінах будинків. ВІДЕО

В Івано-Франківську навіть створили спеціальну комісію, яка мала вирішити, що робити з муралами (фасадними панно). Комісія до 25 червня повинна була підготувати матеріали щодо погодження муралів, виконаних на фасадах будинків на вул. Шпитальній, 9, вул. Гетьмана Мазепи, 14, вул. Шевченка, 63 та на вул. Грушевського, 9 а-9 б.

В результаті тривалого обговорення представники громадськості і комісії домовилися висловитися в рецензіях на мурали, а також перенести дискусію з приводу їхньої мистецької цінності на майданчик Центру сучасного мистецтва.

Блажей переконаний, що вуличне мистецтво викликає значно більше відгуків і реакцій, ніж будь-яке інше. А скандал з франківськими муралами лиш додав їх авторам популярності і впізнаваності.

Він розповів і про успішні приклади стріт-арту у європейських містах, де настінні малюнки стають візитівками цілих будівель.

2

Протилежністю стало білоруське Гродно, де незабаром після стріт-арт фесту одні малюнки митців замалювали, до інших – написали свої враження.

3

4

5

“Залишається дуже просте питання – ситуація у Франіку буде вирішуватися по-білоруськи чи це буде все-таки більше схоже на Вільнюс, Італію чи Польшу?”  резюмував запрошений митець.

До слова, Блажей Патрік Русін разом із Дмитром Микитенком з Луцька також є учасниками проекту “Платформа візуальних стратегій“, який має на меті проаналізувати візуальний простір міста та закликати до діалогу небайдужу громадськість. Презентація напрацювань планується 14 липня о 19 годині в галереї “Маргінеси” на вул. Пилипа Орлика, 4. Більше читайте згодом на КУРСі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: