fbpx

"Такого в церкві не побачиш": в "каплиці" у Палаці Потоцьких виставили сучасні ікони. ФОТО

Культура 21:00, 24.04, 2019

В Палаці Потоцьких в межах Фестивалю Христового Міста "Вгору Серця" сьогодні відкрили виставку сакрального мистецтва. Сучасний погляд на іконопис демонструють відомі художники з Івано-Франківська та Львова.

"Розклали тимчасову парафіяльну каплицю", – пожартував про виставку, яку влаштували в шатрі на території Палацу Потоцьких, ініціатор акції, франківський художник, дизайнер і музикант Ярема Стецик.

Гумор оцінили і священики, які були присутні на відкритті, і міський голова Франківська Руслан Марцінків – жарт відсилав до подій фестивалю "Porto Franko", коли в Палаці Потоцьких виступив гурт "Хамерман Знищує Віруси". Виступ вилився у гучний скандал. КУРС писав, що мер пропонував після "непристойного" концерту освятити територію Палацу Потоцьких. Тепер мер підкреслив, що втішений: простір Палацу наповнений цікавими змістами. 

На виставці представлені 50 робіт. Іконами в класичному сенсі цього слова, з точки зору дотримання церковних канонів і традиції, можна назвати менше половини картин. Решта – авторські інтерпретації символів віри. Сакральне мистецтво представляють художники з Івано-Франківська та Львова, що працюють на полотні, склі та дереві, використовуючи поєднання різних малярських технік – від примітивного народного малярства до абстракції.

Цілком зрозумілим для людей уважає таке мистецтво один з учасників виставки художник Орест Базюк. Він каже, що його роботи – це пошук Божого слова.

"Це мистецтво, воно мене кличе. Сучасне сакральне мистецтво наразі лише розвивається", – зазначив художник.

Ярема Стецик додав, що, задумуючи виставку сучасного сакрального мистецтва, організатори шукали "союзників» у Франківську та в інших містах України. Їх виявилося дуже мало. "У Франківську дуже мало. Тому багато представлено львів’ян", – пояснив Стецик.

За його словами, фестиваль "Вгору Серця" передбачає мистецькі експерименти.

"Ми зараз знаходимося на перетині Палацу Потоцьких і фестивалю. Фест отримав локацію, і бачимо, що отримає розвиток. Для нас важливі мистецькі експерименти, і це те, що ми робимо у Франківську вже 12-й раз. В інших містах такого не роблять, і тому для мене це так мило", – каже Ярема Стецик.  

"Ідея фестивалю дуже важлива – в такий доступний спосіб ми можемо побачити Бога, який єднає і відкриває наші серця, проявляє в них найкраще. Бог відкриває себе через мистецтво – не тільки в іконах, так само і в муралах", – говорить співорганізатор фестивалю отець Михайло.

"Це якраз той момент, коли є створення свіжого, внесення незвичного у простір Палацу Потоцьких", – оцінив виставку директор КП "Палац Креацій" Володимир Гайдар.

"Тут представлені твори найкращих сучасних художників, що працюють у напрямку сакрального мистецтва. Чи які обрали для себе іконопис. Це знаменита львівська школа "ІконАрт". Щоб ви розуміли, в цій експозиції зібрані справді найкращі в Україні майстри. Це Остап Лозинський, Роман Зілінько, Олена Смага, Уляна Нищук та інші. Те, що Яремі дали для експозиції у Франківську ці роботи, – це дивовижно. Більшість людей ще просто не знають і не розуміють, що тут показують. А показують тут, у Палаці Потоцьких, твори дуже високого рівня. Цій виставці, теперішній експозиції, може позаздрити будь-яка галерея – тому що вдалося зібрати найкращих представників сучасного сакрального мистецтва різних шкіл", – зауважив відомий франківський художник-реставратор Валерій Твердохліб.

"В церкві такого не побачиш", – погодився отець.

Ще одна експозиція, яка є частиною виставки у Палаці Потоцьких і яка розміщена біля виставкового шатра-"каплиці", – "Вогні Святого Духа". До проекту долучилися більш як сотня франківців. Впродовж 21 дня в галереї на Промприладі вони малювали своє уявлення про цей сакральний символ.

Читайте: Ярема Стецик кличе франківців творити власні "вогні"

"Роботи різних людей з Франківська – дорослих і дітей, професійних художників і тих, які малювали вперше. Експозиція розміщена біля виставкового шатра. Висимо в повітрі, гойдаємося. Цей проект і далі тут живе – вогні можна домальовувати і довішувати, якби у людей був до того настрій", – пояснив Ярема Стецик.

Пізніше художник Орест Базюк використає "Вогні Святого Духа" у муралі на вулиці Шевченка – вогні прикріплять на фасаді будинку. "Проект в розробці, ми будемо говорити з архітекторами про його візуальну частину", – додав Стецик.

Кожна з робіт, які представлені на виставці, – це екскіз до майбутніх муралів, повідомив він. Таких "християнських" стінописів у Франківську задумали більше десятка.

Виставка у Палаці Потоцьких фактично відкрила Фестиваль Христового Міста "Вгору Серця".

11 травня в межах фестивалю у Франківську пройде мотовелопробіг – від храму Богоявлення Господнього на вулиці Вовчинецькій через ціле місто до Палацу Потоцьких.

"Також по місту буде 8 локацій, на яких через пісні, ігри, танці, слово будемо славити Христа. А 12 травня о 18.00 на Вічевому майдані розпочнеться заключна, кульмінаційна, частина фестивалю – концерт від відомих виконавців, які не бояться своїм життям і своєю піснею свідчити про свою віру, про свої внутрішні християнські переконання", – каже отець Михайло.

О 21.00 також на Вічевому майдані виступить молодіжний театр вогню "Глорія", що приїде з Дрогобича. Артисти були у Франківську минулого року. Цього разу привезуть нову виставу, яка перегукується з "Вогнями Святого Духа".

КУРС писав, що 11 травня у Палаці Потоцьких будуть кидатися фарбами. "Це буде таке своєрідне створення муралу. Тут є гарне для цього місце, ми до нього придивилися. Дві години взяли на роботу. Я буду розмішувати фарби  тазіками, відрами, шприцами, клізмою будемо розмальовувати стіну. Все буде кайфово. В кінці буде вибиратися з того всього зміст",  анонсує Стецик.

Також у межах фестивалю "Вгору Серця" 1 травня відбудеться оцінювання робіт конкурсу "Для Бога я створю найкраще". В катедральному соборі Святого Воскресіння на підлозі розкладуть дитячі малюнки – і протягом кількох годин їх оцінюватиме журі. Початок – о 12.00. "Журі можуть стати франківці, які прийдуть на акцію і зголосяться. Ми роздамо спеціальні наліпки і вони визначать кращі роботи", – повідомив Ярема Стецик. Куратор конкурсу – Івано-Франківська художня школа.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: