fbpx

"Випустили пару": у Франківську обговорили збільшення вартості проїзду у маршрутках

Суспільство 16:52, 01.12, 2017

В Івано-Франківську громада і перевізники не змогли знайти спільної мови під час громадських слухань щодо підвищення вартості проїзду у міських маршрутних автобусах.

Управління транспорту і зв’язку Івано-Франківської міської ради винесло на громадські слухання проект рішення "Про тарифи на проїзд у міському пасажирському транспорті загального користування".

Тариф у маршрутках з 06:00 год. до 20:00 год. пропонують встановити в розмірі 5 грн, а з 20:00 год. до 23:00 год. – 7 гривень. Відповідно до проекту рішення перевізникам пропонують перевозити безкоштовно з 10.00 год. до 16.00 год. без обмежень не лише пенсіонерів, а й 22 категорії пільговиків. До 10.00 год. та після 16.00 год. безоплатне перевезення пенсіонерів та пільгових категорій громадян здійснюється у кількості 3 пільгових місця в кожній маршрутці.

Перед початком слухань начальник Управління транспорту і зв'язку Олег Ганчак повідомив, що 28 листопада міський голова Руслан Марцінків підписав розпорядження, щоб припинити обговорення нових тарифів на перевезення у міському пасажирському автотранспорті. І додав, що все-таки треба обговорити це питання і скласти проект рішення на виконавчий комітет. 

1
 
Заступник начальника управління транспорту і зв'язку Андрій Гіглюк розповів про розрахунок нового тарифу. Але мешканці обурилися, що немає візуалізації і незрозуміло, про що говорить посадовець.
"Нащо показувати, якщо ніхто це не зрозуміє?" – "Бо в тому треба розбиратися", – відповіли перевізники на зауваження громади.
Поки працівники міськради налаштовували техніку для показу презентації з обґрунтуванням тарифів, присутні пенсіонери розпочали сварку з перевізниками. Втрутитися у перепалку спробував Олег Ганчак, який заспокоював пенсіонерів, що це їх не стосується, але отримав у відповідь "я прийшов, бо знайомі, які платять, не змогли прийти".
Любомир Волосянко запропонував припинити ці слухання як нерепрезентативні і провести нормальні слухання пізніше. 
Мешканка міста Лілія Тирінова заявила, що у розрахунках тарифу неправильно обстежено пасажиропотік. 

"Я пам'ятаю, як встановлювали тариф на чотири гривні, то пасажиропотік був смішний", – сказала жінка і запропонувала оприлюднити дані, як замірювали пасажиропотік на маршрутах.
Тарас Грейда запропонував ввести плату у розмірі 1 грн за поїздку для пенсіонерів, які мають дохід. 
Олег Ганчак заявив, що визначити, який пенсіонер має дохід, а який ні,  складно. 
Мешканці нарікали на невиконання перевізниками зобов'язань, які вони взяли на себе під час підняття тарифу у 2015 році з 2,5 до 4 грн.
Зокрема, невидачу квитків водіями, не встановлені відеореєстратори, gps-трекери, хамство водіїв. 
Перевізники від людей відбивалися  ростом мінімальної заробітної плати, збільшенням цін на запчастини, дизпаливо та неповерненням з міського бюджету витрат за перевезення пільговиків.
Депутат Івано-Франківської міської ради Степан Магас під час слухань заявив, що питання підвищення тарифів на перевезення одне з найгостріших у місті.
"Я не сумніваюся, що знайти рішення у цьому залі сьогодні неможливо. Безумовно, пенсіонери платити за перевезення не можуть. А весь бізнес перевізників тримається на тій когорті, хто платить. Якщо їм (перевізникам, – ред.) не платитимуть, вони просто продадуть автобуси. А місто не зможе в один момент придбати стільки автобусів", – сказав Степан Магас.
Він запропонував провести міській владі міні-громадські слухання з перевізниками. Пізніше запросити людей, які платять за проїзд, та спитатися, чи готові вони платити за пенсіонерів.
"Думаю, владі не можна ставати у позу і казати: не буду підвищувати. Треба шукати компроміс, можливо, якусь компенсацію дати перевізникам. Почути треба всіх, рішення має бути виваженим",  сказав Магас. 

Перевізники заявили, що готові возити людей за 3 гривні, але за умови, що платитимуть усі. Також перевізники готові не збільшувати тариф, якщо з міського бюджету їм компенсують витрати на проїзд пенсіонерів та пільговиків.

"Добре, що випустили пар. Є багато написано і наговорено. Висновок буде робити виконавчий комітет. Я вважаю, що на цій "веселій ноті", де вже ніхто нікого не чує, обговорення треба завершувати", – закінчив дискусію Олег Ганчак.
Нагадаємо, востаннє тариф на проїзд у маршрутках підняли з 10 червня 2015 року – з 2 до 4 гривень. Тоді тариф на проїзд за 4 грн встановили лише для тих перевізників, які обладнали свої автобуси приладами GPS-моніторингу й отримали у департаменті комунального господарства, транспорту і зв'язку серійні квитки встановленого зразка для обілечування пасажирів. Тариф на проїзд у міському пасажирському автотранспорті загального користування зріс до 4 грн.
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: