fbpx

Театр, музика, кіно: про що розкажуть відомі лектори на Porto Franko. ОСВІТНЯ ПРОГРАМА

Культура 14:10, 13.06, 2018

Композитори, літератори, театрали та фільммейкери поділяться власним досвідом та спостереженнями під час зустрічей в освітньому просторі з гостями Міжнародного фестивалю актуального мистецтва Porto Franko 2018.

Для гостей фесту підготували вісім цікавих лекцій. Усі розмови проходитимуть в "Intellect Hub".

13 червня, 16 год. 

1

Сьогодні відбудеться перша зустріч з німцем Бовом Б’єрґом, який є автором та кабаретистом, з друзями заснував журнал "Базікало" та різноманітні читацькі сцени у Берліні, на багатьох проектах музичного кабаре працював в якості актора, автора та повара. Як говорить сам Бов, письменником він став неочікувано, хоча завжди писав для себе і довгий час виступав декламатором на читацьких сценах: тим не менш, на сьогодні вийшли друком три книги: романи "Дедлайн" (2008), "Ауергаус" (2015), а також збірка коротких оповідань "Модернізація моєї мами" (2016).

"Ауергаус" несподівано став бестселером. Роман перекладений на багато мов та потрапив на десятки театральних сцен Німеччини, що вдається найчастіше тільки вже мертвим авторам. 

Під час фестивалю автор розповість про несподівані трансформації власної професійної ідентичності, синергії та інтердисциплінарність на культурній сцені Берліна та про книгу "Ауергаус", яка вийде друком влітку 2018 у видавництві "Видавництво" в перекладі Анни Савченко в рамках проекту підліткових (анти)утопій "На дотик" Goethe-Institut в Україні.

 

14 червня, 14 год.

2У яких умовах в Україні розвиваються молоді режисери? Як знайти свого першого продюсера, якщо є гарний сценарій? Які головні недоліки більшості короткометражних фільмів? Як потрапити на фестиваль зі своїм фільмом? Про що треба пам’ятати режисерам-початківцям, які планують заробляти на своєму фільмі? Як забезпечити особисту сталість в українській кіноіндустрії? Про ці та інші питання поговоримо з Юрієм Мінзяновим – продюсером компанії StarMedia, засновником компанії Крісті-фільм. У його фільмографії понад 60 назв телесеріалів та кінофільмів. 2009 року його було номіновано на Monte-Carlo Televizion Festival (Монако) як "Видатного міжнародного продюсера".

 

14 червня, 16 год.

3Після Революції гідності в Україні сталась і театральна революція. За кілька років кількість незалежних театральних ініціатив і об’єднань в рази перевищила кількість державних театрів. Лише в Києві на 28 державних театрів приходиться 120 незалежних. Подібна ситуація склалась і у Харкові, розвивається Львів, Запоріжжя, Рівне, Івано-Франківськ. 

Про життєздатність незалежних театрів поговоримо з Ярославою Кравченко – засновницею та директоркою "Дикого театру", головою Гільдії незалежних театрів.

Дикий театр – один з найпопулярніших незалежних театрів в Україні, заснований у лютому 2016 року. "Дикий театр" – це театр, який розмовляє з глядачем однією мовою та зачіпає питання, які хвилюють сучасну людину. Театр створює гостросоціальні вистави. Провокація, екшн і епатаж – головні інструменти взаємодії.

 

15 червня, 13 год. 

4Ксенія Калина, менеджер з комунікацій, та Анна Турло, проектний менеджер Національного Бюро програми ЄС "Креативна Європа" в Україні у рамках освітньої програми Міжнародного фестивалю актуального мистецтва Porto Franko 2018 познайомлять з можливостями для українських менеджерів культури, артистів, видавців.

Представники українського бюро найбільшої європейської програми, що фінансує ініціативи з культурної сфери, розкажуть, як правильно оформити та подати грантову заявку на отримання фінансової підтримки проекту. Під час заходу буде представлено пріоритети "Креативної Європи" та огляд напрямків програми.

Програма "Креативна Європа" – це рамкова програма Європейської комісії, спрямована на підтримку культурного та креативного секторів Європи. Загальні цілі програми полягають у захисті, розвитку та популяризації культурного та лінгвістичного різноманіття і зміцненні конкурентної здатності культурного та креативного секторів Європи. Програма триватиме до 2020 року. Орієнтовний обсяг фінансування програми з бюджету ЄС – 1,46 млрд євро. Програма складається з двох підпрограм: "Культура" (31% бюджету програми) і "Медіа" (56% бюджету).

 

15 червня, 16 год.

5Альберт Цукренко та Володимир Пахолюк – творці провокативного дуету "Хамерман Знищує Віруси".

"Хамерман Знищує Віруси" – ХЗВ – музичний гурт на перетині концептуального арту та театру. Гурт називає себе "найадекватнішою групою в Україні", а свої концерти "сеансами масового лікування неврозів. З сильним фізкультурним компонентом".

ХЗВ є представником некомерційної музики, що не зраджує своїм ідеалам, рефлексує над станом української культури, можливістю сприймати інше та іншість. Творчість гурту пересічними слухачами може бути охарактеризована як провокативна або така, що не відповідає цінностям більшості. Але за 22 роки діяльності на сцені гурт перетворився на справжню легенду альтернативної музики. Як через сцену та творчість говорити з суспільством про його комплекси та виклики, з яким воно стикається? Як залишатися нормальними у світі, що збожеволів/божеволіє? Що відзеркалює українська сцена? Як прожити на сцені 22 роки і далі творити?

 

16 червня, 14 год.

6Коли хтось використовує фразу Extended Techniques, зазвичай наші думки, як перформерів та композиторів, відправляються до нових диких акустичних технік, які здебільшого були розвинуті в кінці другої половини ХХ сторіччя. Якоюсь мірою це все-таки правда. Однак в наші часи це визначення насилу відображає діапазон звуків, технік, інструментів та можливостей, які створює електроніка. Наша перформативна практика була буквально поширена у віртуальному світі.

У своїй лекції Томас Мур розкаже про особистий досвід роботи з новими техніками як соліста, а також разом з Nadar Ensemble. Як Extended Techniques впливають на підготовку, виставу, а також сприйняття аудиторією.

Томас Мур – американсько-бельгійський тромбоніст, який також у рамках фестивалю представляє концерт-інсталяцію легендарних творів німецького композитора, лідера авангарду ХХ століття Карлгайнца Штокгаузена – "Oktophonie & Signale zur Invasion".

 

16 червня, 15.30 год.

7Юлія Міхалі – артистка з Франкфурта, Німеччина, що працює з міждисциплінарними проектами, поєднуючи перформативне мистецтво та електроакустичну музику.

Експерименти з власним голосом у поєднанні з електронним звучанням за допомогою сенсорів і контролерів, датчиків руху та інструментів, що модулюють та розширюють його звучання, стали візитною карткою Юлії Міхалі. Орієнтуючись на інтерактивність та розвиток електронної камерної музики, вона розробляє власне музичне програмне забезпечення, спеціально налаштоване під специфіку її виступів.

Під час лекторію на Міжнародному фестивалі актуального мистецтва Porto Franko 2018 Юлія Міхалі розповість про роботу з голосом та виклики на творчому шляху композиторки і перформерки нової музики. Окрім цього, поділиться спогадами про роботу з німецьким композитором, диригентом, музичним теоретиком, одним із лідерів музичного авангарду Карлгайнцом Штокгаузеном.

 

17 червня, 16 год.

8

Концерти, музичні фестивалі, музична індустрія – за рахунок чого та кого це зараз розвивається в Україні та в окремих містах? Яким містам вдається мати насичене культурне та музичне життя? Кому вдається постійно та успішно радувати слухачів якісною музикою? Та що таке якість пропозиції в музичній сфері: на яку якість є попит та яку якість хочеться пропонувати/створювати? Як створити стійку багаторічну подію? Хто та за що готовий платити в музиці? Якою є ціна за якісний звук та якісну пропозицію в місті та хто за це платить? Які правила гри організаторів концертів, музикантів та слухачі? Якими ці правила та взаємодія мають бути для розвинутою музичної індустрії та якими є наразі? На всі ці запитання в рамках освітньої програми Міжнародного фестивалю актуального мистецтва Porto Franko 2018 відповість Андрій Зоїн – директор фестивалю Respublica FEST. Веде одразу кілька паралельних музичних арт- і соціальних проектів. Куратор фестивалів, організованих місцевою владою: рок-фестиваль у Хмельницькому "Roсk&Buh", Mufest. Ініціатор створення двох Республік: у вересні в Хмельницькому і в червні в Кам’янці-Подільському RespublicaFamily Fest. Робить художні пленери і мистецькі інтервенції в села, збираючи художників для спільної творчості та спілкування. Працював музикантом у гуртах “Моторролла”, “Г.Д.Р.”, у дирекції фестивалю "Червона Рута", проживав і працював у Мадриді резидентом та арт-директором клубів “Matador”,”OUI”,”Sofa club”.

Respublica FEST – один із найбільших музичних та street-art фестивалів, який проходить в Кам’янці-Подільському і запрошує близько 10,000 відвідувачів щорічно.

 

На всі лекції вхід вільний.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: