fbpx

The Financial Times: Москва веде проти Києва електронну війну

Політика 17:29, 08.06, 2014

За даними The Financial Times, "Росія сьогодні не просто має тотальну інформаційну перевагу в Україні. Цифрові системи цієї країни фактично знаходяться під її контролем. Ґрунт підготовлено".

За даними джерел The Financial TimesРосія "за кілька років" до кримської кризи почала проникати в комп'ютерні системи України і в даний час проводить проти неї "високотехнологічну кібероперацію, про яку влада у Києві ледве здогадується, про протидію нема й мови". Мова йде як про "акти цифрового вандалізму" ("псування сайтів і атаки, що ускладнюють доступ до сервісів"), так і про більш серйозні речі, йдеться у статті. З точки зору опитаних газетою експертів, ця операція стане "ключовим моментом" в історії кібервійни, передає ZN.UA.

З 2010 року фахівці компанії BAE Applied Intelligence, що веде дослідження в області мережевої безпеки на замовлення британського міністерства оборони, спостерігають за поширенням вірусу, названого ними Snake ("Змія") і зустрічається також як Ouroburos ("Уроборос", змія, що пожирає власний хвіст з грецької міфології) і Sengoku (японське слово зі значенням "період громадянських заворушень"). З 56 виявлених компанією варіантів цього вірусу 32 було отримано з України, з них 22 – за останні два роки, зазначає журналіст. "Малоймовірно, щоб це зробили хакери-любителі. Занадто високий технологічний рівень. Вірус дуже добре написано і він надзвичайно таємний", – розповів заступник директора BAE Applied Intelligence з кібербезпеки Дейв Гарфілд.

"Багато ознак вказують на те, що джерелом шкідливого ПЗ є Росія – наприклад, зустрічаються у коді таймстемпи і російські імена. Деякі спостерігачі скептично ставляться до ідеї використовувати ці ознаки для пошуку винного, проте в експертів західних спецслужб їхнє трактування багато часу не займає", – пише кореспондент FT.

"У Snake широкі можливості, і, по суті, це дуже просунутий інструмент шпигунства, – продовжує Сем Джонс. – Після зараження комп'ютера він ховається глибоко у надрах операційної системи, ховаючись від всіх скануючих систем, окрім найбільш витончених. Він може виводити будь-яку інформацію на вибір оператора, від особистих листів до військових планів. Як кажуть джерела у військових колах, у них немає особливих сумнівів у тому, що цей вірус використовується Росією для отримання найсвіжіших оперативних даних про те, що відбувається в Україні, причому використовується ефективно".

"Мабуть, найнеприємніше в тому, що Snake дає своїм операторам можливість при бажанні швидко загострити ситуацію, – розповідає автор статті. – За даними аналітиків BAE, цей вірус є "цифровим плацдармом", який дозволяє доставляти будь-які інші шкідливі коди у саме серце зараженої системи". У висновку наводять цитату неназваного співробітника спецслужб: "Росія сьогодні не просто має тотальну інформаційну перевагу в Україні. Цифрові системи цієї країни фактично знаходяться під її контролем. Ґрунт підготовлено".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: