fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • Транспортна концепція "Мобільний Івано-Франківськ" передбачає розвиток велосипедного та пішохідного руху і звільнення від авто центру міста

Транспортна концепція "Мобільний Івано-Франківськ" передбачає розвиток велосипедного та пішохідного руху і звільнення від авто центру міста

Суспільство 13:25, 17.02, 2015

Концепцію сталого розвитку транспорту для міста Івано-Франківська презентували її розробники – експерти німецької програми Develop-Green Cities.

Врахувати інтереси всіх учасників дорожньо-вуличного руху в обласному центрі Прикарпаття з оглядом на покращення екологічної ситуації та економічної доцільності функціонування громадського транспорту – таку мету ставили перед собою під час розробки концепції "Мобільний Івано-Франківськ" німецькі партнери.

Івано-Франківськ – третє місто в Україні, якому німецькі партнери допомогли у створенні транспортної концепції. 

Спільний українсько-німецький проект розпочали в 2013 році і завершать у березні 2015 року. В останні два місці, тобто зараз, концепцію та перелік заходів, які належить втілити у Франківську, представлять громадськості. Після доопрацювання пакет розробок передадуть міській владі для втілення.

Транспорту концепцію Франківська розробляли за підтримки Німецького федерального міністерства економічної співпраці та розвитку і Німецького товариства міжнародного співробітництва. До проекту були залучені науковці національного університету "Львівська політехніка" та Івано-Франківського університету нафти й газу, а також спеціалісти Департаменту транспорту та зв’язку міськвиконкому, ДП "Електроавтотранс" та ДАІ.

"Хто не знає, куди йде, нікуди не приходить, – обґрунтував необхідність транспортної концепції міста голова консорціуму німецьких експертів Штефан Вергерт. – Ми мали на меті розробити транспортну модель для Івано-Франківська, яка би стала основою для загальноміських прикладних програм". 

Для цього німецькі експерти обстежили транспортні потоки в місті і проаналізували фактичний стан руху. Їхні висновки укладені в 34 пакети заходів у 6 різних сферах діяльності, які стосуються транспортної інфраструктури міста.

Серед недоліків, які відрізняють Франківськ від міст Європи, що їх озвучив експерт Йорг Уліх, – сильне забруднення повітря вихлопами транспортних засобів, високий рівень шуму, відсутність доступу до транспорту людей з обмеженими фізичними можливостями, недостатнє технічне обслуговування вулично-дорожньої мережі, низький комфорт в громадському транспорті, відсутність велосипедної та пішохідної інфраструктури та недостатня безпека руху й поінформованість пасажирів і пішоходів.

Транспортна концепція Франківська передовсім зорієнтована на усунення цих недоліків і передбачає такий розвиток транспортної мережі міста, який би поєднав системи громадського транспорту, велоруху, пішохідного руху, врахував інтереси власників індивідуального транспорту на основі пріоритету екологічності, безпеки руху та зручності.

Відтак концепція має стати програмним документом і бути втілена в низці міських програм.  

"Ми пропонуємо не папір, а ідеї,  відзначив Штефан Вергерт. – А міська влада їх реалізує".

За його словами, це дасть змогу задовольнити потреби населення в мобільності з урахуванням економічної та екологічної складових.

На презентації озвучили окремі зміни, які стануться в зв’язку із запровадженням заходів транспортної концепції "Мобільний Франківськ". Це, зокрема, розвантаження центру міста та житлових мікрорайонів від надто інтенсивного руху автотранспорту, повне винесення з центральної частини Франківська та прилеглих районів потоків вантажного транспорту. Створення незручних умов паркування на центральних вулицях та посилення відповідальності за таке паркування. Розвиток велосипедної мережі. Оптимізація мережі маршрутного громадського транспорту із тим, щоби підвищити швидкість пересування.

"Розвиток пішохідного та велосипедного руху, а також громадського транспорту – це пріоритети концепції",  підсумував Штефан Вергерт.

За його словами, всі будівельні проекти, які будуть реалізовуватися в Івано-Франківську від часу прийняття транспортної концепції розвитку міста, повинні враховувати цю модель.  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: