fbpx

Третє село на Коломийщині нарікає на погане самопочуття від хімікатів з полів агрофірми "Оскар"

Суспільство 20:14, 09.06, 2017

У Лісній Слобідці селяни підняли тривогу з приводу шкідливої дії отрутохімікатів на їхнє здоров'я та на здоров'я їхніх дітей. Претензії висувають агроформуванням "Оскар" та філії "Перспектив", які обприскують поля хімічними розчинами.

У селі Лісна Слобідка, що на Коломийщині, з цього приводу зібрався сільський актив. Прибули представники "Оскара" та "Перспективи".

Розмова точилася емоційна. Люди звинувачували аграріїв в отруєнні середовища, аграрії звинувачували людей у некомпетентності, пише Дзеркало Коломиї. І лише наприкінці дебатів прийшли до хиткого консенсусу.

У Лісній Слобідці "Перспектив" обробляє 750 гектарів землі, орендованої в пайовиків. За оренду людям платять понад 1 тисячу гривень за гектар на рік. Або зерном. Хто як домовиться. Крім приватних розрахунків, агрофірма вносить свою лепту в соціальний розвиток села. Селяни вважають, що віддають в оренду за тисячу гривень разом з паями своє здоров’я. 

Директор "Перспективи" Павло Потомський відреагував на скарги людей різко: "Не бажаєте, щоби ми ваші поля обробляли, то ми можемо угоди розірвати. Тоді сійте собі на своїй землі траву й годуйте нею худобу!"

Щоби інцидент не розпалювати, сільський голова Лісної Слобідки Ярослав Ямбор примирливо пояснив, що селяни претензій до самого процесу обприскування не мають, а мають лише претензії до порушення "Перспективом" правил обприскування.

Сільраду повідомляють про окроплення в останній момент, хоча мали б – за три дні. Проводять обприскування часто в спеку і вітер, серед дня, що є грубим порушенням санітарних норм безпеки середовища. 

Директор агроформування справедливість частини претензій визнав і пообіцяв, що про обробіток полів повідомлятиме завчасно. Також поля відтепер мають кропити виключно увечері або вдосвіта. 

Нагадаємо, раніше селяни Печеніжина заблокували дорогу – звинувачують агрофірму "Оскар" в отруєнні довкілля. 

КУРС писав, що поліція відкрила кримінальне провадження щодо фірми, яка обробляє поля в Отинії.

Читайте також: В Отинії масово хворіють діти, гине риба і бджоли: місцеві пов'язують це з діяльністю сільськогосподарського підприємства

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: