fbpx

Троє відважних: у Франківську ЗНО пройдуть дві вчительки біології і вчитель української мови

Суспільство 20:53, 22.03, 2016

З майже 2000 франківських вчителів тільки троє зважилися цьогоріч пройти випробовування ЗНО разом зі своїми учнями.

В Івано-Франківську є 2454 вчителі, з яких 1922 вчать у 5-11 класах. Тільки троє зареєструвалися на ЗНО-2016, інформує ГК.

КУРС писав, що міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків оголосив про преміювання 10 перших освітян міста, які зголосяться пройти ЗНО спільно з учнями. Винагорода для кожного – 2 тисячі гривень. 

У міському департаменті освіти і науки повідомили, що це не прецедент. У 2013 році на ЗНО реєструвалося двоє вчителів, кожен з двох предметів. Відтак вчителька ЗОШ №6 Ірина Голодюк набрала 200 балів з української мови та літератури та 192 бали з англійської мови, а вчитель з Української гімназії №1 Володимир Половський отримав 200 балів з історії України та 195 балів з географії.

Цього разу зголосилися на перевірку знань двоє вчителів з біології  Вікторія Іванишин, Природничо-математичний ліцей, та Софія Савчук, Івано-Франківський навчально-реабілітаційний центр Школи №2. І викладач української мови й літератури Василь Костюк, ЗОШ №25. Кожен з трьох має більше 20 років стажу.

Вчитель української мови та літератури ЗОШ № 25 з 25-річним стажем Василь Костюк розповідає, що вирішив взяти участь у ЗНО, щоб перевірити, наскільки фаховим вчителем він є, та заради цікавості.

"Просто хочу спробувати свої сили, ніколи не був у таких умовах, в яких випускники здають ЗНО. Цікаво написати творчу роботу. Завжди ми перевіряємо твори, вишукуємо чужі помилки, тому стало цікаво, чи напишу я без помилок", – говорить він.

Василь Костюк

Пан Василь ставить перед собою найвищу планку – 200 балів. Каже, що права на помилку не має, інакше буде соромно. Тому й трохи переживає.

Вчитель розповідає, що готується до ЗНО: проходить онлайн-тести та читає додаткову літературу.

"Тепер знаходжу такі питання, на які, можливо, раніше не звертав уваги, а зараз знаю досконало. Для професійності це корисно", – зазначає педагог.

Вчитель біології природничо-математичного ліцею Вікторія Іванишин розповідає, що має уже 22 роки стажу. А от на ЗНО вирішила зареєструватися, щоб відчути психоемоційний стан учня в той момент, щоби, можливо, потім давати методичні рекомендації.

Крім того, вплинув і той фактор, що батьки школярів нарікають, мовляв, вчителі багато вимагають, а самі нічого не знають і нема таких, які б самі здали ЗНО. Тому й хочеться це спростувати. 

Вікторія Іванишин

Вікторія Іванишин буде здавати ЗНО разом зі своїми учнями, бо є класним керівником випускного класу, але, мабуть, в різних аудиторіях. Тому й спеціально готуватися до ЗНО не буде, бо готується з дітьми вже протягом року. Та й загалом тестування не є для неї чимось новим, оскільки вона входить у комісію, яка бере участь у складанні порогового балу. І після ЗНО випускники постійно приходять до неї із зошитами, вони разом перевіряють та аналізують роботи.

Жінка каже, що довго не реєструвалася на ЗНО ще й тому, що начиталася  коментарів про те, ніби результати вчителів можуть понизити результати учнів.

"В попередні роки, коли не було порогового балу, таблиця справді залежала від результативності по Україні. Цього року є рейтинговий бал, і мені здається, що мій результат не дуже буде впливати. Можливо, вчителі не реєструвалися на ЗНО, бо прочитали в Інтернеті, що якщо вони підуть на ЗНО та наберуть високі бали, то зіпсують дітям таблицю результативності", – зазначає вона.

Вчителька біології Івано-Франківського навчально-реабілітаційного центру школи №2 Софія Савчук також має за плечима більше 20 років стажу. Вона каже, що кожного року проходить ЗНО з різних предметів, щоправда, в Інтернеті, щоби самій для себе визначити рівень своїх знань.

Офіційно зареєструватися для участі у ЗНО її спонукали кілька чинників. По-перше, пані Софія вважає, що кожен вчитель має проходити ЗНО і набирати високі бали. По-друге, хотіла показати, що є вчителі, які готові взяти участь у ЗНО і не бояться цього процесу. По-третє, хоче довести, що у навчально-реабілітаційному центрі працюють вчителі не гірші за тих, які викладають у гімназіях, коледжах, інших школах.

Разом з тим, пані Софія зізнається, що трохи на її рішення вплинуло і повідомлення про премію від міського голови. ЗНО вона буде здавати разом зі своїм учнем, який також зареєструвався для участі у тестуванні, бо інші – звільнені.

Жінка розповідає, що розв’язання тесту з біології на 200 балів в онлайн-режимі займає в неї 40 хвилин. Крім того, немає такого дня, коли б вона не займалася, в середньому цьому вона приділяє дві години на день. Разом з тим, вчителька нарікає на двозначні питання та погану якість малюнка, коли, наприклад, важко розібрати, чого стосується позначка: цілої органели, її клітини чи тканини.

Кожен з трьох вчителів, які пройдуть ЗНО, хоче щось довести  передовсім собі, а також колегам та пережити емоції учнів під час тестування. 

Нагадаємо, що восени минулого року був розроблений законопроект "Про освіту", який передбачає механізм державної сертифікації педагогічних працівників, що включатиме перевірку знань шляхом тестування з предмета, що викладається. Тестування проводитиметься на базі наявних регіональних центрів оцінювання якості освіти. Розробники законопроекту зазначають, що сертифікація педагогічних працівників є неодмінним елементом системи забезпечення якості освіти.

"Вона є обов’язковою, оскільки має засвідчити спроможність особи здійснювати педагогічну діяльність, її компетентність", – йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: