fbpx

Три дні жару: головні події "Свята ковалів" у Франківську

Суспільство 09:36, 03.05, 2019

3-5 травня в Івано-Франківську проходить Міжнародний фестиваль ковальського мистецтва "Свято ковалів".

І знову площа фортечної галереї «Бастіон» на три дні стає ковальською ареною – тут розклали кузні учасники з 20 країн. Вперше цьогоріч на свято вогню і металу до Франківська прибули майстри з Китаю, Мексики, Туреччини та Австралії. «Живе» гаряче кування в «Бастіоні» поєднають із майстер-класами та ярмарком кованих прикрас і ужиткових речей.

Тема цьогорічного «Свята ковалів» – місто-порт, а символ – якір, пише Sotka.if. Тож гості викують для Франківська якорі – від мініатюрних скульптур до стилізацій під корабельні аксесуари. Корабельну тему продовжить інсталяція «Зниклі ріки» у галереї Арт-на-Мур всередині «Бастіону». Її автори – реконструктори з проекту «Корабельна майстерня», які відновлюють у Франківську середньовічні українські судна. Тож в експозиції представлять макети давніх човнів і відтворять втрачені річкові шляхи Франківська. А ще покажуть рештки мостів на зниклих ріках, які досі збереглися в місті.

Ще одна виставка, яку треба бачити, – експозиція металевої скульптури «Vox.Ferrum» у «Підземному Переході Ваґабундо». Мистецька трансформація металу апелює до асоціацій і демонструє новації у художньому ковальському мистецтві.

Не можна пропустити і відкриття першої в місті скульптурної композиції в повітрі «Мої птахи». Відкриття скульптури обіцяє стати ще одним перформансом «Свята ковалів» – птахи, що парять в середмісті між майданом Шептицького і вулицею Галицькою, будуть освітлені.

А головним шоу фестивалю стануть нічні кування. Їх буде супроводжувати джаз – музика поєднається зі звуками кування і творитиме нове звучання металу. Ковальську ніч завершить вогняне шоу.

Програма фестивалю:

3 травня, п'ятниця

12.00 – відкриття фестивалю на площі «Бастіону». Та інсталяцій «Мої птахи», «Зниклі ріки».

13.00-17.00 – кування якорів, площа «Бастіону». Майстер-клас Хууба Сенсена. Майстер-клас для дітей Олександра Шапошніка. Ярмарок кованих речей.

14.00 – відкриття виставки «Vox.Ferrum», «Підземний Перехід Ваґабундо».

21.00 – вогні, музика та vj-шоу, «Бастіон».

4 травня, субота

10.00 – 18.00 – виставка «Vox.Ferrum», «Підземний Перехід Ваґабундо».

10.00-17.00 – кування, площа «Бастіону». Пленери «Ангели нашого міста», «Вертикаль». Майстер-клас Хууба Сенсена. Майстер-клас для дітей Олександра Шапошніка. Ярмарок кованих речей.

16.00 – 18.00 – dj-музика, площа «Бастіону».

17.00 – нагородження переможців конкурсу кращих молодих ковалів, «Бастіон».

19.30 – 21.00 – вечірка, кінотеатр «Люм'єр» (200 грн)

21.00 – 23.30 – шоу «Нічне кування», сквер біля медуніверситету. Мапінг від vj-групи Cube, джаз-тріо Марка Токаря, dj-сет XaoRa.

5 травня, неділя

10.00 – 11.00 – відзначення найкращих робіт фестивалю. Урочисте закриття «Свята ковалів».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: