fbpx

Три міфи про жіноче здоров'я: відома канадська акушер-гінеколог пояснила, звідки в Україні "комерційні" діагнози

Суспільство 17:50, 25.04, 2019

Відома канадська акушер-гінеколог, родом із Городенки, засновниця Міжнародної академії здорового життя Олена Березовська минулих вихідних приїхала до Франківська.

Олена Березовська – канадський лікар-дослідник, акушер-гінеколог, автор багатьох книг для майбутніх мам, розповідає, що буває в Івано-Франківську два-три рази на рік – проводить семінари та лекції. Навчає людей трьох рівнів: тих, хто не має медичної освіти, майбутніх лікарів та спеціалістів. Зокрема, минулого понеділка лікара зустрічалася зі студентами в медичному коледжі. Йшлося про репродуктивну медицину.

1

"В репродуктивній медицині є колосальний прогрес як у діагностиці, так і в лікуванні. А з іншого – багато зловживань, і люди стають жертвами комерційних діагнозів", – зазначила медик.

Іноді діагноз "безпліддя" ставлять людям, які його не мають. Або призначають надто масивні та об’ємні обстеження, які не є потрібними, чи обирають неправильну тактику лікування – пропонують одразу екстракорпоральне запліднення, коли можна обійтися іншими методами, наприклад інсемінаціями, що кош­тує значно дешевше, пояснює медик в інтерв’ю Репортеру.

"Ми можемо говорити про досягнення, але є і чорні діри у репродуктивній медицині, які стають комерційним напрямком",  зазначає вона.

Олена Березовська вважає, що кількість міфів щодо вагітності, виношування та материнства в Україні, незважаючи на розвиток медичної галузі та вищу поінформованість жінок, не стає меншою.

"На жаль, інтернет – це не лише позитив. Негативні міфи поширюються набагато швидше, бо вони мають на меті налякати. Страх керує нашими діями. Залякування спрацьовує – міфів стає більше. І їх також поширюють лікарі, які не хочуть змінюватися і заробляють на цьому. Міфи, як і рек­лама, базуються на залякуванні", – пояснює акушер-гінеколог.

Вона назвала три, на її думку, головні міфи.

"Якщо говорити про вагітність, то це в першу чергу гіпертонус і загроза переривання. В результаті жінка лежить на стаціонарі і їй вводять масу непотрібних препаратів.

Другий страшний міф, який почав розвиватися саме на пострадянському просторі, – про густу кров, тромбофілії. При цьому призначають колоти гепарин, який, як і його замінники, є надзвичайно дорогим. Жінку залякують, що вона не виносить вагітність, хоча насправді ми (лікарі. – Авт.) боїмося тромбозів – інформація перекручена. Такого поняття як «густа кров» взагалі немає, але про неї говорять У кожної жінки міняється стан крові, і це нормально, але цього жінці ніхто не пояснює.

Ще один міф – ерозія шийки матки, діаг­ноз, якого не існує у світі більш як 50 років. Тут ерозіями і дисплазіями після них залякують усіх. Хоча дисплазії вже теж перекваліфіковані в інші стани – медицина прогресує, погляди міняються. І методи теж стають агресивнішими. Якщо раніше ерозії припікали чи заморожували, то тепер видаляють частину тканини, бо на цьому заробляють більше грошей. Це прибуткова мода. Багато лікарів є представниками фармакологічних компаній і отримують винагороди, призначають направо-наліво гормональні препарати", – розповідає канадійка про те, що бачить в Україні.

Олена Березовська каже, що перелік таких міфів, які стосуються жіночого здоров'я загалом, не обмежується трьома переліченими – він довжелезний.  "Я пишу про це в статтях і книгах, розповідаю у відео та на семінарах", – додає вона.

Більше – на doctorberezovska.com 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: