fbpx

Три тисячі прикарпатських призовників до ЗСУ обстежать на гепатит

Суспільство 16:07, 05.05, 2016

Постійна депутатська комісія обласної ради з охорони здоров'я підтримала запит обласного військкомату про виділення додаткових коштів з обласного бюджету для обстеження призовників строковоі служби та контрактників.

Як повідомив представник військкомату, цьогоріч за завданням Міністерства оборони з області планується призвати до лав Збройних Сил близько 3 тисяч чоловіків (строковиків разом з контрактниками).

Щоби до війська не потрапляли хворі на контактні інфекції, а йдеться поки що про ВІЛ/СНІД та гепатити В і С, прийняли рішення обстежувати стовідсотково всіх кандидатів. Раніше так обстежували лише на СНІД.

Лікування одного хворого на гепатит обходиться державі, сказав представник військкомату, в 120 тис. грн. Минулого року у ЗСУ було виявлено більше півсотні хворих під час служби.

За розрахунками обласної інфекційної лікарні, повне обстеження для призовників з області коштуватиме 952 тис. грн. Головлікар обласної інфекційної лікарні Роман Остяк відзначив, що розрахунок зроблений на обстеження за 6 параметрами. Але лікарня може робити експрес-тести за трьома показниками, а вже повністю дообстежувати групу ризику. Таке обстеження потребує 120 тис. з обласного бюджету. Військкомат погодився на швидкі тести, бо коштів у бюджеті бракує.

Відтак депутатська комісія доручила департаменту фінансів та департаменту охорони здоров'я ОДА виділити 120 тис. грн. на обстеження призовників.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: