fbpx

Тримати пологові у тонусі: анкетування породіль на Прикарпатті триватиме 5 років поспіль

Суспільство 13:31, 02.02, 2019

На Івано-Франківщині триває анонімне анкетування жінок, які народили у пологових будинках області у 2018-му році. Опитування буде проводитись 5 років поспіль, що допоможе суттєво змінити систему пологової допомоги у регіоні.

Опитування проводиться з метою вивчення задоволеності жінок пологовою допомогою, яку їм надали у медичних закладах, та ситуації із дотриманням прав жінок у пологах. Організатори опитування ГО "Природні Права Україна" закликають взяти участь у анкетуванні якомога більше жінок, адже замовчування проблем, із якими стикаються жінки під час вагітності, пологів та у післяпологовий період, лише консервує систему і гальмує зміни у ній.

Участь у 5-річному проекті опитувань беруть Івано-Франківська, Львівська, Закарпатська, Черкаська, Хмельницька та Київська області. Перші результати представлять у червні цього року.

"Ми провели перше анкетування породіль у 2015 році. Його результати привернули нашу увагу до численних порушень прав жінок у пологах і стали початком вивчення ситуації дотримання цих прав та протоколів ведення пологів Міністерства охорони здоров’я України. Але, провівши регіональне опитування породіль у Львівській області два роки поспіль у 2017 та 2018 роках, ми виявили ще одну цікаву особливість цього інструменту вивчення досвіду жінок у пологах. Вже саме по собі це анкетування дуже тонізує медичний персонал пологових, тому що у них з’являється чітке розуміння – тепер у жінок є можливість висловитись і вони готові це робити",  розповідає Євгенія Кубах, представниця ГО "Природні Права Україна".

Тому в правозахисній організації прийняли рішення проводити такі анкетування п’ять років поспіль у обраних регіонах  збирати дані з 2018 по 2022 роки, кожного року підбиваючи підсумки та порівнюючи прогрес регіонів. У комплексі з просвітницькими заходами для медиків та жінок, роботою зі ЗМІ, комунікацією з місцевою владою вплив на систему пологової допомоги буде значно потужнішим і сприятиме її докорінним змінам.

"Наша мета – за 5 років зменшити як мінімум у 5 разів значення негативних показників у результатах анкетувань. І у нас є всі підстави цього очікувати",  каже Євгенія Кубах.

Результати будуть підставою для регіональної адвокаційної кампанії місцевих активісток, а також ляжуть в основу звернень до органів центральної влади для внесення законодавчих змін.

Франківщина в особливомву фокусі, зауважують представниці організації, бо вони отримували велику кількість запитань та скарг від жінок щодо пологової допомоги в регіоні. Зараз триває перше онлайн-опитування з п’ятирічного циклу. Якщо ви народжували у 2018 році, ви можете долучитись до анкетування і реально вплинути на ситуацію, просто відповівши на питання. Ви можете знайти анкету за посиланням. Анкетування є цілком анонімним та триватиме до 10 лютого. Наступні чотири роки ви також зможете це зробити.

В анкеті жінкам пропонують оцінити як загальний стан, чистоту та зручність приймальних відділень у пологових будинках, пологових зал та післяпологових палат, так і стан та зручність ліжок, чистоту та доступність туалету, душових, наявність цілодобового гарячого водопостачання. Окремий пункт – харчування у пологовому будинку.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: