fbpx

"Це був виступ проти системи", – головний лікар Франківська Марія Бойко про мітинг медиків під ОДА

Суспільство 21:41, 27.04, 2017

Начальник управління охорони здоров'я Івано-Франківська Марія Бойко не вважає "подяки" лікарям проблемою суто медицини. Це – система життя в Україні.

В інтерв'ю журналісту КУРСу головний лікар Франківська Марія Бойко серед іншого прокоментувала нинішній протест медиків біля ОДА.

"Я з вами категорично не згодна: медики не протестували. Це був виступ – не проти пацієнта! Це був власне виступ проти системи. Система нас усіх вклала в рамки, коли ти є залежний. Залежний від багатьох речей. І тобі легше,  система нас так навчила,  подякувати, і ти впевнений, що воно тобі допоможе. Хоча воно переважно зовсім не допомагає, але ми так собі думаємо. І в нас та думка так і сидить: не подякуєш – не поїдеш далі, грубо кажучи. Думаємо, що всі це роблять і ми це маємо зробити. Всі дають, і ми маємо дати…

В цій ситуації обоє – і пацієнт, і лікар  почуваються некомфортно.

І, на жаль, це не є питання суто медицини. Це є питання системи життя в Україні, на жаль. Візьмемо освіту – у нас є цілий інститут репетиторства. Це пострадянська, суто українська система, яка склалася на сьогодні. Де є ще в світі таке поняття "репетиторство", крім нас? В освіті так вийшли з хабарів, у такий спосіб. Якщо ми хочемо швидше щось зробити з документами, ми знов так само думаємо, як це зробити… Те саме стосується медицини.

Це не є проблема суто медицини, що виникла тільки тепер і виявила себе зараз. Це є система нашого життя в усіх його аспектах, на жаль. Вірю: ті зміни, що зараз запроваджуються, реформи, які йдуть, вони покликані все це ліквідувати. Але це не робиться за один день".  

Коли ж пацієнт відчуває зміну у ставленні лікаря до нього, коли йде вимагання, то не можна мовчати, вважає Марія Бойко.

"Телефонувати на гарячу лінію, приходити в управління охорони здоров'я – про такі речі не можна мовчати. Я вважаю, що про ці речі не можна мовчати. Якщо пацієнти будуть про це говорити, але говорити правдиві факти, то на це все одно буде реагувати система. Чим більше буде таких запитів, тим більшою буде реакція. Якщо є якісь кричущі факти, – а кожен із нас є пацієнтом і є особистістю,  ми повинні також і вміти себе захищати",  така особиста позиція головного лікаря Івано-Франківська.  

Нагадаємо, 24 квітня завідувача відділення обласної лікарні правоохоронці затримали на хабарі у 4100 гривень. У таку суму медик оцінив проведення операції та видачу виписки про проходження лікування.

Вчора на сайті обласної клінічної лікарні опублікували позицію Громадської ради та лікарського товариства обласної клінічної лікарні. У заяві висловлено підтримку лікарю, хірургу, патріоту.

Сьогодні лікарі Івано-Франківської обласної клінічної лікарні влаштували акцію на підтримку заввідділення лікарні, який узяв з хворого гроші за довідку.

Читайте інтерв'ю з начальником управління охорони здоров'я Івано-Франківська на КУРСі наступного тижня. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: