fbpx

"Це тероризм": мешканці франківської багатоповерхівки йдуть до мера, бо півтора місяця живуть без води

Суспільство 13:50, 09.07, 2018

Мешканці багатоквартирного будинку на вулиці Гаркуші, 29, що в центральній частині Івано-Франківська, через конфлікт із забудовником потерпають без води. В будинку – старенькі, інваліди і маленькі діти.

Люди по кілька разів на день носять воду – хто відрами, хто пляшками.

"Це жах! У мене маленька внучка. Ми півтора місяця вже без води – я весь цей час підлоги не мила. Тієї води, що ми можемо наносити, заледве вистачає на їжу – зупку якусь зварити і посуд помити. Ще в туалеті змити – по бутилці змиваємо. В квартирі – вонь. Так далі жити просто неможливо", – розповіла КУРСу мешканка будинку пані Дарія. 

За її словами, людей в будинку на Гаркуші, 29, а це один під'їзд на 14 квартир, позбавив води забудовник. Підприємець приватизував, каже пані Дарія, підвал і сходову. А там знаходяться всі загальнобудинкові комунікації – жильці не мають до них доступу, приміщення закриті на ключ, ключ тримає в себе підприємець.  

"Таж я купляла квартиру з водою! А такі ситуації, коли ми залишалися без води і світла, бо так захотів забудовник, почалися ще від часу здачі будинку в експлуатацію і тривають вже п’ятий рік", – обурюється пані Дарія. 

Нагадаємо, через конфлікт із забудовником мешканцям по вулиці Гаркуші відключили воду і світло – вперше це сталося в грудні 2013 року. 

Два місяці тому подачу води у квартири зупинив забудовник-власник підвалу. В підвалі, як пояснює пані Дарія, розташований загальнобудинковий лічильник на воду. Його показники, стверджує вона, люди не бачать – їх мешканцям повідомляє підприємець.

"Цілу зиму і весну він робив ремонт на своєму першому поверсі, плитку клав. Потім сказав людям заплатити борг за воду 20 тисяч грн. І перекрив воду у підвалі. Та в мене таких витрат води, відколи я тут живу, ще немає! Але доводити щось було безрезультатно, то ми  склалися по 2200 грн – всі, хто живе чи не живе. Заплатили. Але він воду не включив! Обідився, бо ми ходили жалітися у водоканал на його самоуправство, і вони йому теж воду вимкнули. То тепер він навмисне не пускає працівників водоканалу в підвал, щоби вони відновили подачу води. Каже нам: "Будете в мене без води сидіти". Та це рабство", – розказує про перипетії конфлікту пані Дарія. 

За цей час мешканці Гаркуші, 29 провели збори, на яких прийняли рішення створити ОСББ – щоби бути незалежними від забудовника. Таке рішення, додає жінка, ще більше загострило стосунки з підприємцем. 

Тож люди вирішили звернутися по допомогу до міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа і сьогодні йдуть до нього на прийом. 

"Хочемо з'ясувати, хто дозволив забудовнику приватизувати місця загального доступу з комунікаціями та сходову. Хочемо просити владу міста допомогти нам отримати доступ до комунікацій. Хочемо мирно вирішити проблему. Він нам каже: "Йдіть, розбивайте!" – ми не хочемо порушувати закон. І нехай підприємець його також не порушує! Це просто тероризм – зробити своєю власність кран з водою і тримати в заручниках своїх забаганок кілька десятків людей!" – озвучує позицію мешканців пані Дарія. 

У квартирі №1 в будинку на Гаркуші, 29 живе родина з сином-інвалідом І групи. 20-річний чоловік повністю лежачий. Після мучівного місяця без води та безперервних рейдів з відрами сім'я вирішила вивезти сина з квартири, більше не могла його доглядати в таких умовах. 

Також виїхали до рідних більшість сімей з новонародженими та маленькими дітьми. Таких у будинку десять. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: