fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Економіка
  • "З річки зроблять кладовище! Це злочин проти нас!" – мешканці Городниці проти будівництва ГЕС на Дністрі. ВІДЕО

"З річки зроблять кладовище! Це злочин проти нас!" – мешканці Городниці проти будівництва ГЕС на Дністрі. ВІДЕО

Економіка 10:39, 16.04, 2018

Громада сіл Городниці та Передівання на зборах мешканців вирішила відправити делегацію мешканців на зустріч з представниками компанії "Укргідроенерго" і висловити протест проти намірів побудувати на Дністрі каскад гідроенергостанцій.

Зустріч представників ПрАТ "Укргідроенерго" з громадськістю придністровських сіл відбудеться 18 квітня у Городенці. Напередодні, у неділю, 15 квітня, мешканці сіл Городниця та Передівання зібралися на збори, аби обговорити свою участь у заході. Громада висловила категоричну незгоду з планами будівництва каскаду ГЕС у верхній течії Дністра, які просуває "Укргідроенерго".

"Ми пам'ятаємо 2008-ий рік  як затопило нашу Городницю… То була повінь, а після цього (будівництва ГЕС  ред.) таке буде постійно!  звернувся на зборах до громади сільський голова Городниці Дмитро Коломийчук.  Не будьмо, люди, байдужими! Аби потім ніхто не казав, що мене купили… Якщо самі себе не підтримаємо, за нас це ніхто не зробить. Самі розумієте, якщо побудують ГЕСи, тут буде стояча вода. Зробляться смроди. І не ділімося на нижніх і верхніх, бо смроди будуть стояти такі… Ми ж не французи, щоб жаб вирощувати в Дністрі… Вони би мали вкладати в розвиток зеленого туризму, в Дністролвський парк. А з річки зроблять кладовище! Це злочин проти людства, проти нас! І якщо ми самі себе не захистимо  то гріш нам ціна!"

Відео – Маріанна Карп'як-Кучмей, опубліковане на сторінці газети "Край" у Facebook.

Дмитро Коломийчук повідомив односельчанам, яку площу матиме водосховище в районі села,  це 520 га, і тягнутися воно буде від ГЕС 28 км. На зборах громада одностайно вирішила відвідати зустріч з представниками "Укргідроенерго", аби заперечити проти проекту будівництва каскаду ГЕС.

Як писав КУРС, роботу над проектом зі спорудження у верхів'ї Дністра каскаду ГЕС розпочали в 2016-му, завершити роботи збираються до 2026 року. Вартість проекту – 28 мільярдів гривень. І саме на цей проект виділяється 1,1 млрд євро Світового банку у кредит. Щороку вводитимуть в дію по одній гідроелектростанції.

Проти проекту категорично виступили екологи і активна громадськість. 

Як писав КУРС, члени науково-технічної ради НПП "Дністровський каньйон" висловили обурення рішенням Міністерства екології і природних ресурсів України спорудити каскад з шести гідроелектростанцій у верхів'ї Дністра. "Дністровський каньйон як одне з семи природних чудес та туристична перлина України перестане існувати, застерігають науковці. Результати втручання будуть вбивчими: Дністер перетвориться з ріки гірського характеру на каскад ставків із слабопроточною водою… Будівництво гребель призведе до підняття рівня води у Дністрі до такого, яким воно було при катастрофічному паводку 2008 року. Мешканцям сіл на берегах ріки доведеться відселятися. Катастрофічними наслідками загрожує будівництво ГЕС фауні і флорі ріки – загинуть рідкісні червонокнижні риби, земноводні, рослини. Про розвиток туризму на Дністрі, який набуває все більшої популярності, можна буде забути. В довгостроковій перспективі екологічні наслідки для регіону – непередбачувані",  застерігають фахівці. 

Як повідомляв КУРС, екоактивісти пропонували притягнути посадовців мінекології, а також Тернопільскої та Івано-Франківської облдержадміністрацій до кримінальної відповідальності за наміри збудувати каскад ГЕС на верхньому Дністрі. Ще в 2015 році Івано-Франківська обласна рада проголосувала за повну заборону будівництва ГЕС на Дністрі. Громади сіл Городниця та Нижнів тоді ж прийняли рішення про заборону будівництва електростанцій та каскаду водосховищ на Дністрі.

Втім, це не зупинили керівництво "Укргідроенерго": компанія не відмовилася від намірів і в лютому 2018-го року заявила про початок вишукувальних робіт. "Компанія Укргідроенерго пропонує створити до 6 невеликих (камерних) штучних водойм для ГЕС середньої потужності, які природно вписуються в існуючий ландшафт карпатської території, збільшать берегову лінію для розміщення осередків відпочинку як для місцевих мешканців, так і для численних туристів, а також суттєво покращать місцеву транспортну інфраструктуру",  намагається заспокоїти місцеві громади компанія.

1

 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: