fbpx

Церква завелика для того місця: містобудівна рада відправила на доопрацювання проект храму на Валах

Суспільство 15:17, 20.07, 2016

В Івано-Франківську церковна громада Святого Миколая планує звести на вул. Дністровській (на місці руїн кафе "Казка") церкву і катехитичний центр за два роки.

Сьогодні представник громади Ігор Остяк розповів про передісторію та проект будівництва на містобудівній раді в Департаменті містобудування, архітектури та культурної спадщини.

За словами Остяка, ще в 2001 році міськвиконком вирішив передати приміщення кафе "Казка" на Валах фірмі "Конкорд" відомого місцевого підприємця Костянтина Бородайка для реконструкції. Однак реконструкцію так і не провели. Тоді єпископ УГКЦ Софрон (Мудрий) звернувся до міської ради з проханням надати цю територію під будівництво церкви.

Ділянку на Дністровській у 2004 році Костянтин Бородайко передав Івано-Франківській єпархії УГКЦ. Того ж року Департамент архітектури дав дозвіл на виготовлення проекту будівництва. Виготовлення проекту на будівництво церкви оплатив Костянтин Бородайко – і в 2006 році проект пройшов експертизу.

У 2008 році громада продовжила договір оренди ділянки площею 0,13 га. В серпні 2008-го міська рада приймає рішення дозволити будівництво церкви на цій ділянці. Ще в 2006-му відповідний дозвіл видав Архбудконтроль.

"Дозволи за законом є чинні до завершення будівництва. У 2015 році ділянка перейшла у постійне користування церковної громади Святого Миколая",  наголосив Остяк.

Наразі затверджено схему заїзду на будмайданчик вантажного транспорту.

Настоятель майбутнього храму Святого Миколая отець Іван Жук повідомив, що за один день на підтримку будівництва, яке викликало неабиякий резонанс у місті, зібрали 340 підписів. Втім, у соціальних мережах франківці відгукуються про будівництво церкви негативно, мовляв, у місті вже надто багато церков.

"Якщо треба, назбираю 10 тисяч",  запевнив отець Іван.

Читайте також, будь ласка: Петиція проти петиції: бути чи не бути церкві "на валах" у Івано-Франківську

Церква розрахована на 250 мирян. Будуватимуть храм на пожертви. Один прихильник, за словами Остяка, вже пообіцяв 1 млн грн  тільки б почали будівництво.

Завершити церкву планують за 2 роки.

Остяк зауважив, що на тому місці "дуже багато негативу, тому єдиний позитив  збудувати там церкву і відмолювати".

Як розповів автор проекту архітектор Михайло Пітух, церква і катехитичний центр знаходяться в межах колишнього кафе "Казка". Центр матиме два поверхи, церква з дзвіницею буде висотою 26 м. Стоятиме на 12-метрових палях, підвалів не буде (після консультацій з археологами відмовилися від підземних приміщень).

Представники церковної громади і автор проекту запевнили, що проект виданий і погоджений у визначеному законом порядку, порушень і претензій нема. Будівництво погоджено з археологічною службою, є й дозвіл на розкопки.

Втім, архітектори, члени містобудівної ради висловили до проекту низку критичних зауважень. Архітектор Володимир Качмар вважає, що для цього місця така церква надто громіздка і не можна їздити важкою технікою по Валах.

Качмар звернувся до начальника департаменту архітектури і містобудування Дмитра Нижника:

"Ви головний архітектор, і ви маєте забезпечити, щоби все, що зроблене на Валах, залишилося непоруйноване".

Колегу підтримав архітектор Олександр Микуляк.

"Це дуже велика домінанта, це фактично 9-поверховий будинок на Валах. Звертаюся до молоді і закликаю відстоювати своє місто і від таких старих, як і ми. Громадські слухання проводити. Архітектори такі люди, на яких можна тиснути. Місто у ваших руках", – заявив Микуляк.

Він зауважив, що під’їжджати до будмайданчика можна тільки з боку підпірної стіни.

Також члени містобудівної ради вимагають макету з прив'язкою до території і споруд Палацу Потоцьких.

Начальник охорони культурної спадщини міськвиконкому, архітектор Володимир Ідак також вважає проект церкви застарілим.

"Наруга над Валами почалася в 1970-их і тоді була пов'язана з керівниками обкому партії. Тільки тепер до нас приходить розуміння вартісності Валів".

Ідак рекомендує зробити проект "поліфункціональним", зокрема додати більше навчального простору для дітей.

Архітектори підсумували пропозиції містобудівної ради для церковної громади і автора проекту: по-перше, доопрацювати проект щодо висоти храму і наповнення навчального простору центру; по-друге, змінити схему під’їзду; по-третє, врахувати зауваження щодо фундаментів і вертикальних свай.

Представник громади пообіцяв, що рекомендації ради врахують, бо "церква робиться для всієї громади". 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: