fbpx

"Церкви не повинні перетворитись на ринки": Папа Римський виступив проти прейскуранту за хрещення та вінчання

Суспільство 15:12, 11.11, 2018

"Ні" списку цін за уділення Святих Таїнств. Під час Святої Меси 9 листопада глава Католицької Церкви Папа Франциск виступив проти перетверення храмів на ринки, де правлять гроші.

Під час Святої Меси глава Католицької Церкви прокоментував євангельський епізод, в якому Ісус вигнав усіх тих, що торгували в єрусалимській святині, пригадуючи, що храм – це Божий дім, це дім для молитви, пише Католицький оглядач.

Храм – це Божий дім, це дім для розмови із Творцем, а не ринок чи соціальні приміщення, в яких панує світськість, наголосив Папа Франциск під час проповіді в каплиці ватиканської резиденції "Дім святої Марти". Проповідник пояснив причину, чому Месія в такий радикальний спосіб повівся з торговцями у храмі, виганяючи їх та перевертаючи їхні столи. Божий Син був натхнений любов’ю та дбанням про дім Свого Батька, який перетворили на базар.   

Це повинно спонукати кожного із нас призадуматись, наголосив він: "А як ми поводимось у наших святинях, у наших храмах? Чи вони насправді є Божими домами, місцем зустрічі з Господом, домами молитви? Чи священики сприяють у цьому чи, навпаки, – прирівнюють їх до ринку?"

Вселенський Архиєрей підкреслив, що він знає, адже особисто був цього свідком, що в деяких храмах існує список цін за уділення Святих Таїнств. На переконання проповідника, навіть необхідність утримання храму та інші видатки не можуть виправдовувати таку поведінку, бо пожертва за уділені Святі Таїнства повинна бути добровільною: скільки хто бажає пожертвувати. 

Церкви не повинні перетворитись на ринки, сказав Святіший Отець. Він застеріг перед спокусою зісвітчити богослужіння Святих Таїнств. Зісвітченість залежить від божка-грошей. 

Папа підкреслив, що людське серце є храмом Господа Бога. Не так страшно, коли в нашому серці є гріх, бо Господь милосердно прощає нам наші гріхи, проте страшно, коли в ньому перебуває ідол, коли людина зіпсована грошима.

Осердям зіпсуття, корупції, є саме ідолопоклонство: запроданість свого серця божкові-грошам, божкові-владі, пояснив Папа Франциск. 

 
 
 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: