fbpx

Ціна на м’ясо для шкіл Галицького району за місяць зросла на 50 гривень. Чергова схема в публічних закупівлях

Суспільство 07:46, 27.09, 2018

На початку року більшість відділів освіти проводять закупівлі харчів і послуг харчування для освітніх закладів району чи міста, які їм підпорядковані. Відділ освіти Галицької районної державної адміністрації теж дотримується цих процедур – закуповує для шкіл овочі, рибу, м’ясо та інші продукти, які підприємці постачатимуть школам протягом року.

В лютому відділ освіти оголосив тендер на закупівлю м’яса на трохи більш як мільйон гривень. Закупівлю розбили на два лоти: 586 тис. гривень освітяни запланували витратити на яловичину свіжоморожену, ще 424 тис. гривень – на свіжоморожені курячі стегна, філе та печінку.

На торги прийшло два учасники: фізична особа-підприємець Михайлюк Любомир Романович та Фермерське господарство "Мрійливість".

Михайлюк Любомир – підприємець зі Снятинського району, з кінця минулого року почав активно брати участь у закупівлях за бюджетні кошти. На тендер від Галицького відділу освіти підприємець прийшов із пропозицією 128,5 гривень за кілограм яловичини. Кілограм курячих стегон, філе та печінки пропонував відповідно по 62,92 та 55 гривень.

Другий учасник – Фермерське господарство "Мрійливість", зареєстроване у селі Насташине Галицького району. "Мрійливість" запропонувало нижчу ціну на продукти: 107,50 гривень за кілограм яловичини та на 10-20 гривень дешевшу, ніж у конкурента, курятину.

26 лютого відбувся аукціон, змагання за лоти між учасниками тривало майже до останнього раунду. В результаті по обох лотах перемогло фермерське господарство "Мрійливість", а загальна вартість продуктів суттєво зменшилась.

Так, ціна за яловичину знизилася до 79,76 гривень за кілограм, ціни на курячі стегна, філе та печінку – 35,99 грн, 65 грн та 33,36 грн відповідно.

1

12 березня відділ освіти підписав з фермерським господарством "Мрійливість" договори по кожному з двох лотів саме з такими цінами на продукти. Здавалось би – перемога, освітянам вдалося зекономити майже 370 тисяч гривень тільки на одній закупівлі, але ні.

У той же день відділ освіти уклав з постачальником додаткову угоду про збільшення ціни на 10 відсотків по кожному товару. А потім сторони підписали ще декілька таких угод протягом місяця. Загалом – 11 додаткових угод по двох договорах, в результаті яких суттєво зросли ціни по кожному з товарів. Так, за кілограм яловичини відділ освіти з 11 квітня повинен був платити 128,43 гривні, а це на 20 гривень дорожче, ніж початкова пропозиція ФГ "Мрійливість" на тендері, і на 48 гривень більше, ніж ціна за результатом аукціону.

2

Тоді ж сторони закріпили ціни і на курятину: кілограм курячих стегон став коштувати 52,66 гривень, філе – 93 гривні, а куряча печінка – 53,69 гривень. Тобто, ціни за місяць зросли на 16-28 гривень за кілограм залежно від товару і наблизилися до пропозиції фермерського господарства, заявленої перед аукціоном.

У відділі освіти Галицької райдержадміністрації нам пояснили, що зміни до договору були внесенні після документального підтвердження, як передбачено у роз’ясненні Мінекономрозвитку, щодо зміни ціни за одиницю товару не більше ніж на 10%. По кожній зі змін постачальник надав довідки з Торгово-промислової палати, якими підтверджується факт коливання цін на ринку.

"Без цієї довідки жодна зміна по жодному тендеру не відбувається. Це принципова позиція", – наголосила контактна особа по закупівлі Олена Стасенко.

Зрештою фермерському господарству "Мрійливість" вдалося обійти результати торгів і продавати навчальним закладам району м’ясо на вигідних для себе умовах. Власне, це не нова схема в публічних закупівлях. Постачальники демпінгують ціну під час аукціону, щоб стати переможцем тендеру. А після укладання договору про закупівлю в різний спосіб переконують бюджетну установу збільшувати ціну за одиницю товару.

До речі, "Мрійливість" була створена відносно недавно, у грудні 2017 року, а вже з січня почала активно працювати з бюджетними установами Галицького району та Бурштина.

Керівник фермерського господарства, Рубашний Іван Богданович, і раніше постачав школам та лікарням продукти як фізична особа-підприємець. У серпні 2016 року Іван Рубашний був оштрафований територіальним відділенням Антимонопольного комітету за антиконкурентні узгоджені дії на конкурсних торгах Бурштинського відділу освіти. Відтоді, згідно з законом "Про публічні закупівлі", підприємцю заборонялося брати участь у закупівлях за бюджетні гроші протягом трьох років. Проте бюджетні установи укладали з ним договори без конкурсу ще до жовтня 2017 року, про що вже раніше писала "Антикорупційна платформа".

Як бачимо, підприємець знайшов спосіб надалі постачати продукти бюджетним закладам, створивши нову юридичну особу. Та схеми, завдяки яким він продовжує працювати у публічних закупівлях, викликають запитання щодо їх прозорості і законності.

Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative)  найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією. Програма фінансується ЄС та співфінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: