fbpx

"Ця війна – завоювання душ", – Олег Романчук про АТО, інформаційну війну та російську пропаганду

Культура 14:15, 15.06, 2016

У франківській книгарні "Є" відбулася розмова з письменником, публіцистом, шеф-редактором журналу "Універсум" Олегом Романчуком.

"Універсум" проти російської пропаганди"  інтернет-проект львів'янина, відомого журналіста, публіциста Олега Романчука, який він представив у Франківську.

"Це наша інформаційна партизанка", – означив те, що робить разом із командою Олег Романчук.

Партизанка тому, що, на його переконання, АТО в жодному разі не є ніякою антитерористичною операцією, за своєю суттю це війна. Невизнана державною владою війна, яка через цю відмову визнати зовнішню агресію де-юре стала громадянським конфліктом. Парламент не прийняв відповідний закон, а головнокомандувач нещодавно отримав рішення суду, що військові події на сході не є війною з Росією. Відтак, у нас триває громадянська війна, і ніщо інше.

Олег Романчук підкреслює, що в цьому випадку кожне слово має значення. Тому, що в більшості випадків відбувається маніпуляція, на гачок якої потрапляють всі, хто має справу з інформацією, – і політики, і держдіячі, і журналісти. У такий спосіб всередині країни вже другий рік іде інформаційна війна, яка розмиває смисли. Зважаючи на те, що досі в Україні немає доктрини Національної безпеки, ця ситуація є дуже небезпечною, важає Романчук. 

Він апелює до праць творця доктрини "гібридної війни" Євгенія Месснера, який ще півстоліття тому пояснив нові підходи до ведення воєн.

"Найголовнішим вважатиметься не знищення живої сили, а завоювання душ, знищення психічної сили противника",  зацитував Месснера на підтвердження своєї думки публіцист.

Месснер попереджав, що в "нових війнах" небувалого розмаху набуде використання саботажників, терористів, партизанів тощо. І використання пропаганди, яка подаватиме одну "напівправду" своїм та іншу "напівправду" чужим, перекинув місток Романчук. 

"Зараз триває завоювання душ. Всередині країни йде війна проти самої країни. І ми змушені вести інформаційну боротьбу без допомоги держави",  відзначив редактор журналу "Універсум". 

Довідково: Олег Романчук – публіцист, журналіст, письменник, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української преси Львівського національного університету імені Івана Франка, шеф-редактор журналу політології, футурології, економіки, науки та культури "Універсум". Лауреат премії імені Івана Багряного 2008 року "за визначний внесок у розбудову державної незалежності України та консолідацію суспільства". Лауреат міжнародної літературної премії 2009 року імені Дмитра Нитченка. Лауреат конкурсу українського фонду Воляників-Швабінських за навчальний посібник "Системний аналіз у журналістиці". Лауреат обласної премії імені В’ячеслава Чорновола 2012 року за публіцистичну збірку "У пошуках універсуму", номінованої на здобуття премії імені Т. Шевченка. Автор збірки "Перезаснування України", відзначеної 2014 року премією літературно-наукового конкурсу імені Воляників-Швабінських при Фундації УВУ (Нью-Йорк).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: