fbpx

Цимбали, самокати, 10 відерок для піску: мама вихованки ясел поскаржилася на "побори" в дитячому садку

Суспільство 15:19, 13.10, 2017

Франківчанка Христина Шаварська поділилася списком із кількадесят найменувань іграшок та канцтоварів, що його видали для придбання батькам вихованців ясельної групи у дитсадку №12 "Струмочок". КУРС звернувся за коментарем до завідувачки садка Валентини Глиджук.

"Ось з таким списком необхідності для дітей за наш кошт зустрічають вихователі на перших батьківських зборах у ДНЗ "Струмочок", ясельна група "Сонечко". На що вони посилаються та згідно з чим такі списки необхідності, на їхню думку, відомо тільки їм. Причому зазначаю: на наступний рік ми переходимо в іншу групу", – поскаржилася мама.

Допис Христини Шаварської викликав бурхливу реакцію у мережі. До обговорення ситуації долучилися батьки дошкільнят із інших дитячих садочків Франківська.

"Я не розумію. Батьки щороку купляють таку кількість іграшок? І нічого з минулих років не залишилось? З канцтоварами я погоджуюсь. А за іграшки не розумію зовсім. Ми ходимо в приватний садок, і там половини тих іграшок нема. А 2 самокати для 16 дітей, то як? І хто коли бачив самокати в садку? Всьому має бути розумна межа",  відреагувала Уля Іваночко.

"В кожній групі є іграшки. Десь більше, десь менше. В нас в групі їх відносно небагато, але мої діти якось граються з іншими дітками, і на нестачу іграшок не скаржаться. Іграшки швидше потрібні вихователям",  вважає Svitlana Bossovich.

"Наша дорога іграшка поїхала до донечки виховательки. І бавилась вона в групі сама нею. Хоч купували батьки на Миколая. Це мені вже моя дитина розказала після випускного. І шафа, яку робили ми, наступного року дивним чином випарилась. І моя кума, привівши наступного року вже свого сина в ту групу, – знов здавала гроші на шафу",  поділилася досвідом Наталія Михайлівна.

"Враховуючи кількість дітей і ясельну групу, то канцтоварів, мабуть, чуточку забагато, ну і кінетичний пісок, надувні кульки, каталки, бульбашки – це лишнє",  висловила свою думку Olga Ivasyshyn.

"Чому в одній групі збирають по 100 грн, а в іншій по 500? У мене є власний досвід, бо діти ходять в один садок і в різні групи",  підтримує Svitlana Bossovich.

Загалом думки батьків розділилися. Частина висловлює розуміння, оскільки дитсадки, на їхню думку, майже не фінансуються. Інша частина батьків наполягає, що кошти з міського бюджету для ДНЗ виділяють і проблему із забезпеченням іграшками та канцтоварами дитсадків слід озвучувати на рівні дирекції департаменту освіти та керівництва міста.

"Який зміст Ви вкладаєте в слово "побори"? Я  це коли комусь особисто я даю. А тут я купую своїй дитині. Я регулярно і книжки купую в садочок. І буду це робити – незалежно, чи купила держава, чи ні. Звісно, є варіант – "хай діти чекають на державне"… не розвиваються… бо мама бореться з несправедливістю цього світу! Я роблю, що можу від себе. Це моє правило. Поки активісти можуть боротися з "поборами", моя дитина БУДЕ і ліпити, і малювати",  написала Наталія Солонична.

"В мене таке враження, що ми живемо в різних містах. Може, то від завідувача залежить? Моя дитина ходить в "Дударик". Такого не наблюдаю. За 2 місяці, що ми в садочку, то здали лиш 30 грн на хімію і канцтовари! Які побори?? Які взятки?? Чому один заклад може обійтись, інший ні?"  ставить питання Світлана Цісик.

Як повідомили КУРСу в Департаменті освіти міста, ясла-садок "Струмочок"  один з трьох дитсадків міста, що перебуває на самофінансуванні. Тобто адміністрація ДНЗ отримує суму коштів і є її розпорядником  визначає, куди спрямувати гроші. 

Завідувачка ДНЗ "Струмочок" Валентина Глиджук заперечила, що список був виданий батькам для придбання всього вказаного переліку. За її словами, перелік батькам треба було сприймати на рівні пропозиції. На зборах, що відбулися в садку, деталізувала директор, вихователі звернулися до батьків із проханням принести у дитячий заклад з дому іграшки, якими їхня малеча вже не грається,  для загального користування. 

"Чому ви вважаєте, що канцтоварами в садках має забезпечувати держава? От ви ведете дитину в школу і купуєте канцтовари… Садки фінансуються, відповідно до законодавства, з державного, місцевого бюджетів, а також за рахунок батьків, меценатів, спонсорів,  висловила свою позицію директорка "Струмочка".  Ви в якій країні живете? Звісно, грошей на все не вистачає! Ми іграшки за 25 років незалежності не отримували і не передбачали. Коли стоїть питання, чи придбати повноцінне натуральне харчування дітям, чи іграшки  то ж зрозумілі пріоритети!.." 

Валентина Глиджук пояснила, що в першу чергу фінансуються "захищені" статті видатків – зарплата, податки, енергоносії.

"А решта  давайте, будемо ділити. Бо в мене постійно так стоїть питання: чи робити сходову, щоб дітям штукатурка на голову не сипалася, чи канцтовари купувати",  не приховувала емоцій завідувачка.

Директорка "Струмочка" порадила батькам на сайті ДНЗ шукати щомісячний звіт бухгалтера. Ознайомитися із ним можна також на стенді безпосередньо в садку. Також про фінансування дитячого закладу, витрати на його утримання та плани на 2018 рік йтиметься на загальних батьківських зборах, які відбудуться у "Струмочку" наприкінці жовтня.  

На вчорашньому виконкомі, де звітували про виконання міського бюджету за 9 місяців цього року, повідомили, що франківські ПТУ, ДЮСШ та ДНЗ профінансовані на 352 млн грн. За словами мера Руслана Марцінківа, освіта є найбільш дотаційною галуззю нашого міста – на школи, садки та заклади позашкільної освіти йде левова частка видатків з міського бюджету. На другому місці за бюджетними видатками – соцзахист, на третьому – франківська медицина. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: