fbpx

Туристичний притулок в Заросляку в 1930-х мав електрику, телефон, душ і приймав 250 туристів. ФОТО

Наша історія 23:00, 01.01, 2016

У мережі виклали ретросвітлини "схроніска" – туристичного притулку – на Заросляку Польського Товариства Татранського (ПТТ) імені Генріха Хоффбауера під Говерлою.

Туристичний притулок на Заросляку (Schronisko PTT na Zaroslaku) – екскурс в історію зі світлинами опублікували в ЖЖ. 

1

Відомо, що перше схроніско під Говерлою було побудовано 1879-1881 роках Станіславським відділом Товариства Татранського (ТТ) на місці колиби пастухів. Проіснувало дане схроніско до 1908 року (зруйновано внаслідок пожежі).

Колиба пастухів в Заросляку

2

Такий вигляд мав перший притулок 

3

Відпочивальникам в цьому притулку була доступна така атракція як мандрівки в гори. Для безпеки та надійного орієнтування туристичні шляхи почали знакувати кольоровими смугами (маркерами), як це практикують сьогодні. Чорногірський відділ ТТ почав знакувальні роботи (у 1880 році Генріх Хоффбауер та Костянтин Сівіцький обладнали першу туристичну стежку до першого в Карпатах притулку для туристів в урочищі Ґаджина, позначивши її, проте невідомо, як вони це робили) у 1904 році, узявши за приклад татранський досвід. Уперше таким способом було прознаковано маршрут "Ворохта – Кукул – Козьнєска – схроніско на Заросляку", а в 1906 році встановлено дороговказ у долині Прута, де розходяться стежки на Говерлу й Шпиці.

В 1911-12 роках відбудовано нове схроніско для мандрівників, яке було зруйнувано під час І Світової війни. Відомо, що воно мало дві кімнати (окремо для чоловіків та жінок).

ІІ схроніско Станіславського відділу ПТТ
4

1923-27 роках вже утретє було відновлено новий комфортабельний притулок з усіма зручностями – верандою, душем, електричним освітленням та телефонним зв’язком. Отримав туристичний притулок назву "ім. Генріха Хоффбауера" (любителя мандрівок Карпатами та автора першого путівника по Чорногорі). Налічував 120 місць для ночівлі, а перед ІІ Світовою війною – навіть 150 (є дані, що могло розміститись і 250 чоловік). У 1934-36 роках схроніско було електрифіковано та дістало безпосередній телефонний зв'язок із Ворохтою. Проживання було платне: три з половиною злоті за перший день та три злоті за наступний (зимою за опалення треба було додатково сплатити 30 грошей), членам Товариства Татранського надавалась 50% знижка. Знову був спалений під час ІІ Світової війни, і на його місці нині знаходиться спортивна база Заросляк.

Проект схроніска, яке здано в експлуатацію у 1927 році

5

6
7

8

9

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: