fbpx

"Тут будується якийсь Комсомольськ-на-Амурі": Юрій Андрухович про франківську владу

Культура 19:13, 14.11, 2018

Відомий письменник і перекладач з Івано-Франківська Юрій Андрухович вважає, що Івано-Франківськ, яким його знали і знають, відходить назавжди. На його місці стараннями міської влади росте новотвір, який з історичним містом не має нічого спільного.

Про це Юрій Андрухович сказав у прямому ефірі проекту #ЙОd, який щочетверга виходить на сторінках КУРСу в соцмережах – у Facebook та YouTube. На запитання ведучого про те, як змінюється Івано-Франківськ і чи відповідає нинішня влада самому духу міста, Андрухович зазначив, що вважає цю владу “не відповідною своєму місту”.

“Це зрозуміло, що влада тут законна, вони виграли ці вибори, тому що вони їх виграли за підрахунком голосів. І тут не можна ставити під сумнів – влада ця нашого міста чи не нашого. Але навіть та влада, яка перемагає цілком чесно на виборах, може бути владою, не відповідною своєму місту.

От, на мій погляд, ця влада такою невідповідною і є. А полягає це, зокрема, у цілковитому дисконтакті з тим, що ти сформулював як дух міста. Вони створюють місто нове. Це треба просто чітко сказати: цього міста, яке тут засноване в 1662 році і яке називалося Станіслав і Станиславів, і ще з 60-х років ХХ сторіччя називалося Івано-Франківськ, цього міста фактично не буде. Тут будується якийсь Комсомольськ-на-Амурі, тобто місто нове”, – сказав Юрій Андрухович.

Андрухович з жалем зазначив, що й такий проект можливий. Але в такому разі влада мала б чесно заявити про свої справжні наміри.

“Може бути і такий проект. Але вони повинні просто чітко про це сказати: ми поступово руйнуємо все, що тут було збудовано до нас, і тут буде місто складатися лише з того, що збудовано при нас. Тому що це місто підніме економічно, тому що це зробить його красивішим… Вони цілком можуть мати таку концепцію. Просто треба про неї чесно сказати. А якщо вони таким бачать місто – Комсомольськом Прикарпатським… чи містом Прип’яттю, яке у 1972 чи 73 році почали будувати, – отак і ми, напевно, будемо… В якому році ця влада перемогла? В 2015-му? Значить, ми будемо писати: рік заснування міста – 2015. Ось так це повинно чесно виглядати. Все, що було до того, їм не важливе, не цінне”, – сказав Андрухович.

Письменник розповів про недавній випадок, коли до міста прибула знімальна група, що працює над фільмом за романом його доньки Софії Андрухович “Фелікс Австрія”. Події роману відбуваються в Станиславові у 1900 році. І виявилося, що зняти фільм про історичне місто в Івано-Франківську вже нереально.

“Можливо, вперше до когось там, до якоїсь голови чи, може, до кількох це дійшло, коли приїхала кінематографічна команда екранізовувати “Фелікс Австрія” Софії. А як тут його вже знімати? Куди? Нема вже того міста… Тут уже місто 2015-го року заснування. Якого ви “Фелікса Австрія” тут знімете?.. І якого ви “Фелікса Австрія” тут шукаєте? Тому я думаю, що це не є трагедія, насправді, що вони роблять, але це так мусить бути чесно сформульовано – як зовсім нова ідея зовсім нового міста. Пластикові вікна чи що там ще… Всі оці одного типу й одного зразка новобудови… Всі оці багатоповерхівки і так далі…”  сказав Андрухович.

Повне інтерв’ю з Юрієм Андруховичем читайте ТУТ.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!


Нагадуємо, франківська агенція новин КУРС запустила проект онлайн інтерв’ю #ЙОd у вересні цього року. Його мета очевидна з назви: без цього 53-го елемента таблиці Менделєєва неможлива розумова діяльність, а його дефіцит загрожує кретинізмом. КУРС пропонує символічний “йод” – спілкування з людьми, яким є що сказати, яке спонукає до критичного мислення і розвитку.

Наші гості – дуже різні люди: за два місяці проекту в редакції вже встигли побувати арт-куратор, письменник і фронтмен гурту “Пирятин”, автор славнозвісного гімну української артилерії Іван Семесюк, підприємець і промоутер Гуцульщини Юрій Соломченко, відомий своєю опозиційністю франківський суддя Андрій Малєєв, відомий лісівничий, науковець Роман Олійник, грузинський кінорежисер Заза Буадзе, харизматичний шеф-кухар Дарвін Седеньо, талановитий пивовар з Квасів Юрій Гафіяк, режисер і директор облмуздрамтеатру Ростислав Держипільський та письменник і перекладач Юрій Андрухович.

#ЙОd можна дивитися щочетверга о 19 год. на сторінці КУРСу в Facebook та каналі в YouTube. Незмінним ведучим наших трансляцій є продюсер Орекстру Радості і Щастя Perkalaba Олег (Мох) Гнатів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: