fbpx

Тяжко хворі пацієнти пікетували Кабмін через непроведення держзакупівель ліків

Суспільство 11:52, 21.10, 2014

Представники БФ "Пацієнти України" і хворі зі складними діагнозами влаштували під стінами Кабінету Міністрів акцію "чорний вівторок".

Нею вони планують привернути увагу громадськості та урядовців до проблеми непроведення державних закупівель ліків і медичних приладів, передає кореспондент УНН.

Учасники пікету символічно прийшли на акцію у чорному вбранні і з чорними стрічками. Також вони простелили перед будинком уряду велике чорне полотно і виклали по його периметру дитяче взуття.

"Цим самим ми хочемо продемонструвати чиновникам, якщо ліки для тяжко хворих дітей не будуть закуплені вчасно, то це взуття може залишитися без своїх маленьких господарів", – зазначив голова БФ "Пацієнти України" Дмитро Шерембей.

Він розповів, що станом на сьогодні Міністерство охорони здоров'я провело тільки 20% тендерів щодо закупівлі ліків зі 100%.

"Станом на вчора цей показник сягав лише 8%, але за добу їм вдалося попрацювати і на сьогодні закуплено 20% необхідних ліків. Це мізерна цифра, а особливо з огляду на те, що вже кінець жовтня і МОЗ має планувати державні закупівлі ліків вже на наступний рік, а у нас лише 20% закупівель проведено цього року", – зазначив Дмитро Шерембей.

Він зазначив, що нинішня акція пацієнтів відбувається у 16 містах України водночас. У тому числі вона проходить і у Львові, де з робочим візитом сьогодні перебуває Прем'єр Арсеній Яценюк.

"Сподіваюся там наші активісти зможуть докричатися до Прем'єра, а ми у свою чергу обіцяємо навідуватися під Кабмін регулярно, аби чиновники не забували по потреби тяжко хворих людей", – додав Шерембей.

Він також продемонстрував надруковане на чорному папері звернення до Прем'єра.

"Тут йдеться про те, що щодня в Україні може помирати близько 1600 осіб зі складними діагнозами через відсутність препаратів. Нехай чиновники усвідомлять, яку відповідальність беруть на себе своєю бездіяльністю", – зазначив він.

Окрім того, присутня на акції мама 6-літньої дівчинки, хворої на гемофілію, на ім'я Ніна розповіла, що нині її дитина лікується минулорічними залишками необхідних препаратів. Якщо медикаменти не поставлять вчасно, то дитина може померти.

"Нам став відомий факт, що нещодавно у лікарні через відсутність ліків помер молодий пацієнт. Також один хворий із гемофілією наразі знаходиться в одній зі столичних лікарень у реанімації, і його життя буквально висить на волосині через те, що препарати були поставлені зі значним запізненням", – розповіла вона.

Присутня на пікеті заступник міністра охорони здоров'я Олена Терещенко поспішила спростувати цю інформацію. Вона заповнила, що посадовцям із МОЗу невідомо, що пацієнт помер саме через відсутність ліків, і зіслалалась на непрогнозованість гемофілії.

"Гемофілія – це хвороба, яку насправді дуже складно передбачити", – зазначила вона.

Терещенко також запевнила, що нині МОЗ активно працює над проведенням державних закупівель. Зокрема, вона зазначила, що Антимонопольний комітет розблокував майже 500 мільйонів гривень для закупівель ліків і медичних приладів.

"На сьогодні у процедурі закупівлі вже знаходяться ліки на суму 1 млрд 521 млн. Міністерство вже уклало договорів на закупівлю ліків і медичних приладів на суму 674 млн грн", – розповіла Терещенко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: