fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Політика
  • Тимчасова слідча комісія розслідуватиме розкрадання держкоштів під час збирання гексахлорбензолу на Калущині

Тимчасова слідча комісія розслідуватиме розкрадання держкоштів під час збирання гексахлорбензолу на Калущині

Політика 13:01, 23.03, 2015

Верховна Рада підтримала ініційовану людьми "ВОЛІ" постанову про створення тимчасової слідчої комісії з питань розслідування обставин розкрадання держкоштів під час надання послуг зі збирання небезпечних відходів гексахлорбензолу в Калуському районі на Івано-Франківщині.

За відповідне рішення проголосувало 236 народних депутатів.

Мова йде про шахрайські схеми, які за попереднього уряду "висмоктували" з бюджету мільярди гривень, що начебто йшли на очищення України від небезпечних відходів. Тут вирішується доля ще 300 мільйонів гривень, які з бюджету Івано-Франківської області мають сплатити за сумнівне вивезення з Калуша гексахлорбензолу та його утилізацію.

Історія з гексахлорбензолом тягнеться роками. У результаті діяльності Калуського хімічно-металургійного комбінату за часів Радянського Союзу неподалік від райцентру виник великий полігон з небезпечними відходами гексахлорбензолу. У 2010 році Уряд Азарова це місце оголосив зоною надзвичайної екологічної ситуації. Тоді влада вирішила за будь-яку ціну утилізувати "небезпечні" відходи. Для виконання цих робіт у 2011 році була залучена ТОВ "С.І. Груп Консорт Лтд" – маловідома фірма з ізраїльською пропискою.

"У 2010 році ДП "Національний центр поводження з небезпечними відходами" зібрало та вивезло з Калуша 8500 тонн гексахлорбензолу, після чого, за підрахунками Івано-Франківської облдержадміністрації, залишок небезпечної речовини не повинен перевищувати 6000 тонн. Проте після цього фірма вивезла більше 10 000 тонн гексахлорбензолу, а він все не закінчується. А все тому, що з Калуша замість небезпечних відходів вивозили землю, каміння, дрова і навіть траву", – наголосив народний депутат України Юрій Дерев’янко.

Незважаючи на відкрите кримінальне провадження проти компанії ТОВ "С.І. Груп Консорт Лтд.", Вищий Господарський суд вирішив стягнути з Івано-Франківської облдержадміністрації майже 300 млн гривень на користь цієї приватної структури. Про це йдеться у відповідях Генпрокуратури та МВС на запити народного депутата Дерев'янка. Як зазначається, цей борг утворився за договорами про надання послуг із збирання небезпечних відходів, які Департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської облдержадміністрації і фірма уклали у серпні-грудні 2013 року. Згодом господарський суд надав департаменту ОДА відстрочку з виплати боргу. Сьогодні в суді триває розгляд заяви департаменту з проханням скасувати рішення суду у зв'язку з нововиявленими обставинами. Відтак, 300 млн. грн. на користь приватної структури перераховані на разі не були. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: