fbpx

У 2017 році Прикарпаття збільшило обсяги торгівлі з ЄС

Економіка 08:12, 28.02, 2018

У 2017 році географія зовнішньої торгівлі Івано-Франківської області товарами охопила 111 країн світу. Вагоме місце серед них посідали країни Європейського Союзу, на які припало майже 60% зовнішньоторговельного обороту області.

Відбулося збільшення обсягів як відвантажень до цієї групи країн товарів (на 22,9%), так і імпортних надходжень від них (на 19,7%). Цьому насамперед сприяло зростання обсягів зовнішньої торгівлі області з Румунією, Німеччиною та Польщею.

Одним з вагомих торговельних партнерів області серед країн ЄС є Румунія (20,8% зовнішньоторговельного обороту області з країнами ЄС), обсяги експорту та імпорту товарів з якою склали у 2017 р., відповідно, 117,2 млн дол. США та 43,8 млн дол. США. Майже 80% експорту та дві третини імпорту з цієї країни складало електричне устаткування. Крім цього, до Румунії відвантажували деревину та вироби з деревини, частини взуття, отримували – пластмаси,  полімерні матеріали, продукцію хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості. Майже 90% імпорту та 85% експорту до Румунії складали, відповідно, давальницька сировина та готова продукція, виготовлена з давальницької сировини. 

Понад 130 млн дол. США, або 16,8% зовнішньоторговельного обороту області з країнами ЄС, припадало на Німеччину, обсяги експорту та імпорту з якою склали відповідно 30,1 млн дол. США та 99,9 млн дол. США. Провідну позицію в експорті до цієї країни займали насіння і плоди олійних культур (27,8%), натуральне та штучне хутро (20,1%), деревина та вироби з деревини (18,9%), пластмаси, полімерні матеріали (11,9%), одяг та додаткові речі до одягу, текстильні (10,9%). Серед імпортованої продукції вагомою була частка механічних та електричних машин (38,2%), засобів наземного транспорту (12,3%), пластмас, полімерних матеріалів (10,2%).

Німеччина була найбільшим джерелом імпорту області з країн ЄС, її частка складала 27,5%.

Експорт товарів до Польщі (третьої за обсягами торгівлі країни) становив 59,5 млн дол. США, імпорт – 56 млн дол. США. Нерезидентам з Польщі відвантажували, в основному, органічні хімічні сполуки, пральні машини, деревину та вироби з деревини, пластмаси, полімерні матеріали. З цієї країни надійшли полімерні матеріали, пластмаси та вироби з них, механічні та електричні машини, чорні метали та вироби з них, папір та картон.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: