fbpx

У Брюсселі завершився саміт Україна – ЄС. Питання безвізу залишилось невирішеним

Суспільство 22:14, 24.11, 2016

Великі надії, які українські політики покладали на саміт 21-24 листопада, не справдилися. Тож безвізова українська епопея триває.

24 листопада у Брюсселі завершився саміт Україна – ЄС, який тривав три дні. Під час заходу обговорювалися питання виконання Мінських угод, програми реформ, боротьби з корупцією в Україні, а також лібералізації візового режиму, пише ТСН.

Незважаючи на численні досягнення: підписання енергетичної та фінансової угод, виділення 15 млн євро на боротьбу з корупцією та 104 млн євро на реформу у держслужбі, погодження чергового траншу на 600 млн євро, – усе це затьмарилося тим, що конкретної дати впровадження безвізу Україні так і не було озвучено. А на це неодноразово висловлювали сподівання українські політики.

Місяць тому президент Петро Порошенко запевнив, що Євросоюз дасть Україні безвізовий режим вже до 24 листопада. Проте законодавчі процедури у ЄС повільні та багаторівневі. Наразі для запровадження безвізу з Україною відповідне рішення має проголосували Європейський парламент. Рішення євродепутатів мають підтвердити міністри Ради ЄС. Лише тоді їхнє позитивне рішення буде опубліковано в "Офіційному віснику ЄС" та набуде чинності на 21-й день після публікації.

Проте питання безвізу навіть не було винесено на порядок денний цієї сесії Європарламенту, яка відбулася одночасно із самітом. Тож результати цієї зустрічі Україна – ЄС у питанні безвізу були цілком прогнозованими.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: