fbpx

У Фінляндії кожному громадянину планують щомісяця виплачувати просто так по 800 євро

Суспільство 21:22, 06.11, 2015

Безумовний базовий дохід повинен замінити систему соціальних допомог.

Влада Фінляндії планує із 2017 року виплачувати щомісяця кожному громадянину країни 800 євро безумовного базового доходу.

Ці кошти мають замінити систему соціальних допомог, податком ця сума обкладатися не буде. Ідея обговорюється у Фінляндії вже не один рік, але тепер влада близька до її реалізації. Детальні розрахунки мають здійснити протягом найближчого року й тоді стане відомо, наскільки така ідея може стати реальністю. Про це пише "Медуза".

Платити збираються всім громадянам Фінляндії, незалежно від зайнятості, віку та рівня доходу. На думку прихильників цієї ідеї, безумовний базовий дохід допоможе спростити систему соціальних гарантій: не потрібно буде витрачати час і ресурси на вираховування, розподіл і контроль виплати різноманітних допомог – наприклад, із безробіття або догляду за дитиною. Зараз це дуже забюрократизований процес.

Автори ініціативи говорять і про інші позитивні моменти. Якщо люди будуть упевнені, що не залишаться без грошей, вони зможуть уважніше і спокійніше шукати собі нову роботу, а не хапатися за першу ж можливість підзаробити. Також це додасть впевненості тим, хто займається малим бізнесом або тільки думає про власну справу.

Влада планує розпочати з пілотного проекту і спочатку виплачувати по 550 євро, зберегти пільгові соцвиплати. Потім планують відмовитися від соцдопомог та виплачувати всім по 800 євро. Близько 70% громадян Фінляндії підтримали цю ініціативу.

Варто зазначити, що 800 євро у Фінляндії не дуже велика сума. Адже навіть найбідніші фіни в середньому заробляють близько 2100 євро до вирахування податків. Середній прибутковий податок у Фінляндії складає близько 30%.

У Фінляндії живе 5,4 мільйона громадян. Якщо платити кожному по 800 євро на місяць, уряду доведеться щорічно витрачати на це майже 52 млрд євро. Це серйозне навантаження на бюджет. У 2016 році очікувані доходи від податків становитимуть трохи більше 49 млрд євро, а витрати – близько 54 млрд.

У багатьох країнах уже проводили експерименти з базовим доходом – наприклад, у Бразилії, Голландії, Намібії, Канаді, Кенії та Уганді. Дослідження показали, що побоювання в дусі "безробітні все витратять на випивку" не виправдовуються. Експерименти в цілому показували позитивні ефекти базового доходу, але в масштабах цілої країни ніхто поки не експериментував.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: