fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • У франківській лікарні №1 відомий нейрохірург з Туреччини презентував новітні методи операцій на головному мозку

У франківській лікарні №1 відомий нейрохірург з Туреччини презентував новітні методи операцій на головному мозку

Здоров'я 12:50, 03.07, 2018

На базі Івано-Франківської міської клінічної лікарні №1 відбулася зустріч медиків міських та обласної лікарень із професором університетської клініки Стамбула, ведучим нейрохірургом Ісханом Солароглу.

Зустріч з Ісханом Солароглу відбулася під патронатом благодійного фонду "Україна" та управління охорони здоров’я Івано-Франківська. 

Професор університетської клініки Стамбула, практикуючий нейрохірург представив колегам новітнє обладнання і показав з допомогою фото та відео, як з його допомогою оперують пухлини головного мозку.

Новітні методи передбачають додаткову діагностику перед оперативним втручанням. Зокрема, широко застосовується ангіографія, щоби визначити "правильне" місце "входу" скальпеля – це гарантує мінімальні ризик і постопераційні наслідки для пацієнта.

"Ми робимо своєрідну "карту" голови пацієнта, на якій прокладаємо найбільш безпечний шлях до пухлини під час операції", – пояснив Ісхан Солароглу. 

Ще одним новим методом, який запроваджується в Туреччині у хірургії на головному мозку, є супровід операції спеціальним мікроскопом. Він дає 3-Д зображення і з допомогою спеціального фільтра забарвлює пухлину. В такий спосіб на тлі інших тканин новоутворення "світиться". Хірургам це дає також змогу перевірити сам результат операції  чи не залишилося злоякісних клітин. 

Широко застосовується на базі університетської клініки Стамбула гамма-ніж та ендосокпічні операції без вскриття головного мозку. Професор продемонстрував одну з останніх, де втручання відбувалося через 1,5-см отвір над бровою і дозволило зберегти пацієнту розумову працездатність. Пацієнтом був банкір – директор однієї з крупних банківських мереж Туреччини. 

"Прогнозуємо, що в наступні 20 років втручання в черепну коробку під час хірургії на головному мозку істотно зменшаться. А результати значно покращаться саме завдяки новим методам нейрохірургії з акцентом на персоналізацію медицини загалом. Для нас дуже важливо якомога більше зрозуміти і визначити перед операцією", – зазначив лікар-науковець. 

Для лікарень Івано-Франківська зустріч з професором університетської клініки Стамбула є важливою, бо започатковує співпрацю в галузі хірургії. А саме обмін досвідом та навчання спеціалістів, повідомив головний лікар МКЛ №1 Тарас Василик. 

"Реформа для лікувальних закладів означає перш за все автоматизацію і використання найновішого обладнання. Наша лікарня спеціалізується на допомозі при травмах. І нейрохірургія є дуже актуальним для нас напрямком. В перспективі сподіваємося підписати з університетською клінікою Стамбула меморандум про співпрацю", – додав Тарас Василик.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: