fbpx

У Франківській міській лікарні вперше за 25 років відремонтували терапію. ФОТО, ВІДЕО

Здоров'я 14:27, 05.12, 2016

Терапевтичне відділення №2 Івано-Франківської центральної міської лікарні відкрили після капітального ремонту. Капремонт у відділенні зробили вперше за останні 25 років – і вже за європейськими вимогами.

В оновленому відділенні – 10 палат на 2-5 місць, плюс дві покращеного планування для учасників бойових дій та інших пільговиків. Окремі палати спеціалізовані, як-от палата центру нефрології і діалізу. У терапевтичному відділенні №2 Івано-Франківської ЦМКЛ лікують хворих із 73 діагнозами. Відділення одночасно може прийняти 65 пацієнтів, за ними доглядають 35 осіб медичного персоналу та лікарі, вони працюють у дві зміни.

"Вперше за 25 років проведено капітальний ремонт відділення, дуже багато зроблено для хворих. Раніше у нас в палатах було по 8 ліжок, два загальні туалети, їдальня пристосована в холі. Тепер вбиральня в кожній палаті, зменшили кількість ліжок у палатах відповідно до європейських стандартів, під їдальню вивільнили і реконструювали приміщення. Покращили сам інвентар – оновили не менше 60% ліжок, більшу частину меблів. Маємо нову сантехніку, підлогу тощо. Водночас це і покращення умов праці для колективу", – розповіла завідуюча терапією, головний терапевт міста Зіновія Зозуляк.

Ремонт у відділенні зроблений на 80% коштом міського бюджету, повідомив головний лікар міста, головлікар ЦМКЛ Тарас Масляк. Решта у співфінансуванні – власні кошти лікарні, закумульовані благодійні внески пацієнтів.

"Сам міський бюджет не може потягнути всі видатки відповідно до всіх потреб медичних закладів міста, – вважає Тарас Масляк. – Ми розуміємо важливість співфінансування і саме так і ставимо завдання іншим медичним закладам міста".

Окрім благодійних внесків франківців та мешканців області (близько третини хворих, які лікуються в ЦМКЛ, з сіл і міст Прикарпаття), міській лікарні допомагають місцеві та закордонні меценати, зокрема польські, німецькі і навіть японські партнери.

За словами Тараса Масляка, сума благодійних коштів для пацієнтів, які лікуються в ЦМКЛ, спеціально не обумовлена. В середньому – від 100 до 200 грн, хоча кожен може скласти внесок відповідно до своїх фінансових можливостей.

 

Міський голова Франківська Руслан Марцінків повідомив, що цього року кожен медзаклад міста був профінансований  з міського бюджету. Десь робили ремонти, десь купували апаратуру і обладнання.

Почате продовжать наступного року. В планах міської влади, – які мер називає амбітними, – капремонт у дитячій міській лікарні, продовження ремонтів і переоснащення пологового будинку (цьогоріч тут реконструювали залу для партнерських пологів), ремонт відділень у лікарні на Мазепи та в дитячій поліклініці на Тичини. 2017-ий рік, повідомив Марцінків, оголосять "Роком дитинства" в медичній галузі міста. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: