fbpx

У Франківській міській раді найбагатший депутат Балагура, найбідніший – Тарас

Суспільство 09:29, 28.01, 2016

Рух ЧЕСНО у рамках кампанії "Стеж за грошима" проаналізував декларації депутатів Івано-Франківської міської ради.

Рух ЧЕСНО в рамках кампанії "Стеж за грошима" проаналізував декларації депутатів, щоб виявити корупційну складову або потенційну залежність міських обранців від власних інтересів, а не від волі виборців. До уваги були взяті доходи депутатів Івано-Франківської міської ради за 2014 рік.

До топ-5 найбагатших депутатів увійшли як забудовники Володимир Балагура (власник будкомпанії "Ярковиця"), Микола Ковальчук (керівник компанії "ВАМ БУД"), так і безробітний Петро Шкутяк та колишній чиновник – мер Івано-Франківська Віктор Анушкевичус.

Руху ЧЕСНО Шкутяк пояснив, що отримує пенсію по інвалідності. Гроші в графі "інші доходи" отримав від проданого майна, щоб погасити банківські кредити.

"Не знаю, до кого його віднести – чи злиднів, чи багатіїв, тому людям приймати своє рішення",  відзначив координатор руху ЧЕСНО в Івано-Франківську Віталій Світлик.

Четверте місце посів депутат Іван Пуйда  очільник ТОВ "Панорама плюс". Він є власником будівлі, де розташована дискотека, боулінг-клуб, паб та торгові центри. Депутат, що потрапив у топ-найбагатших і має свій торгово-розважальний бізнес, вирішив опікуватися комунальним майном. Він став заступником голови комісії з питань оренди та приватизації комунального майна громади.

Цікаво, що Анушкевичус, який є очільником міста впродовж останніх 10 років, тобто мав чиновницьку заробітну платню, теж увійшов у топ-5 найбагатших. Його дружина  успішний підприємець, тому, за словами Світлика, рівень життя Анушкевичуса відповідає декларації.

До списку найбідніших депутатів, за словами Віталія Світлика, потрапив мало не кожен четвертий депутат ради. Ось ті, хто задекларував нижчі доходи, ніж прожитковий мінімум.

 

1

Депутат Мстислав Тарас пояснив, що 2014 рік прожив на заощадження від підприємницької діяльності. 

"До 2013 разом з дружиною займався бізнесом, на початку 2014 розлучився, бізнес залишився дружині. Весною активно займався волонтерською діяльністю, потім пішов добровольцем на фронт. Служив у батальйоні "Шахтарськ". Знову ж таки зі своїх заощаджень придбав військову амуніцію", – пояснив Мстислав Тарас.

Очільником бюджетної комісії Франківської міськради став "свободівець" Роман Онуфріїв  директор видавництва "Місто НВ". Якщо менеджер не може заробити більше прожиткового мінімуму на родину, то виникає цілком закономірне питання, як йому можна довірити управління бюджетом цілого міста й що він буде робити у цій комісії.

Онуфріїв далеко не єдиний представник-злидар "Місто НВ". Разом із ним до ради потрапив інший "свободівець"  Роман Марцінків. Він працює консультантом з юридичних питань. Очолив комісію з питань підприємництва та регуляторної політики, де "Свобода" отримала більшість.

Степан Руднянин  директор ТОВ "БК "Структура", який займається перевезеннями, подався до ЖКГ. Це не перший випадок, коли керівник підприємства живе за межею бідності. Тут також може бути свій інтерес, оскільки одним з комунальних підприємств міста є транспортне.

Інші злидні теж не пасуть задніх, як і багатії, йдуть у комісії, де у них може бути конфлікт інтересів із громадою. Так, забудовник Володимир Фецич (ТОВ "Форте-Буд"), як і ті, що увійшли до списку топ-найбагатших, подався в комісію містобудування.

Іван Гарасимко, який представляє "Самопоміч", – юрист ДП "Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат" – став заступником голови комісії з питань містобудування.

Ще один безробітний представник БПП, який живе за межею бідності, Андріан Волгін. Він подався в комісію з гуманітарних питань, яке очолила "свободівка" Мар’яна Продан. Працівниця управління освіти і науки виконкому міськради теж живе за межею бідності, згідно з даними декларації за 2014 рік.

А от хто зголосився працювати в регламентній комісії, яка мала б боротися з корупцією, то це депутат-"свободівець" Андрій Грималюк. Він працює на посаді  майстра у ТОВ "Івано-ФранківськАвтоДор".

"Укропівець" Володимир Олійник – керівник програм ГО "Інститут розвитку міста "Новий Івано-Франківськ" теж потрапив у список франківських злидарів, поки у жодній комісії не значиться. Каже, що написав заяву на входження в бюджетну комісію, але на цей час ні в якій комісії не перебуває.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: