fbpx

У Франківській ОДА обговорили питання будівництва ГЕС на Дністрі

Суспільство 16:16, 10.12, 2015

Заступник голови облдержадміністрації Володимир Кушнір провів нараду щодо будівництва каскаду ГЕС на Дністрі.

Учасникам наради презентували напрацювання "Укргідроенерго" зі спорудження на територіях Івано-Франківської, Тернопільської та Чернівецької областей шести гідроелектростанцій, в тому числі п'яти руслових низьконапірних та однієї дериваційної. Представники "Укргідроенерго" запевнили у тому, що пріоритетом при спорудженні станцій стане мінімізація шкоди навколишньому середовищу. Відзначалися позитивні моменти у веденні будівництва, зокрема залучення інвестицій, створення нових робочих місць, зменшення збитків від паводків, покращення умов водопостачання, рибного господарства, рекреації, підвищення цінності прилеглих земель тощо, пише КУРС з  посиланням на прес-службу Івано-Франківської ОДА.
 

У свою чергу учасники наради цікавилися, яким чином будівництво ГЕС позначиться на розвитку туризму в регіоні, чи буде враховано перед його початком думку громадськості, які преференції в результаті матимуть громади.

"Як на мою думку, тема є цікавою, оскільки ми прагнемо до енергонезалежності. У цьому плані, якщо все зробити правильно, то спорудження гідроелектростанцій зможе принести користь усім, – зауважив Володимир Кушнір.  Однак маємо вже в області й негативний досвід такого будівництва. Також розглядаємо річку Дністер як вагомий чинник розвитку туризму в області. Потрібно це враховувати".

Для детального вивчення питання було запропоновано створити в області робочу групу, куди, окрім науковців та фахівців різних напрямків, увійдуть і представники громадськості. 

Нагадаємо, екологи, громадські активісти, представники місцевих громад Прикарпаття вже давно виступають проти пов'язаних з владою бізнесменів, які під виглядом турботи про довкілля будують на річках ГЕС і міні-ГЕС та наживаються на так званому "зеленому тарифі", при цьому завдаючи тому довкіллю непоправної шкоди. Більше про це читайте на КУРС у свіжому інтерв'ю Петро Тєстов: Як ділки наживаються на вбивстві карпатських річок і що робити.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: