fbpx

У франківській пам'ятці архітектури розібрали дах – власник готується до реставрації солодового цеху. ФОТО

Суспільство 12:31, 06.11, 2017

Понад рік минуло з моменту останніх пристрастей навколо пам’ятки архітектури у Франківську – солодового цеху пивзаводу. Нині на пам'ятці робітники розібрали дах. Як розповів "Репортеру" представник будівельної компанії "Галицька" Павло Бородайко, на території розпочали підготовчі роботи до реставрації.

Фото розібраного даху оприлюднив у соцмережі Dexter Chernov, пише Репортер.

"19 та 27 жовтня 2017 року ми подали два пакети документів для отримання дозволу на проведення реставраційних робіт до Міністерства культури та Держархбудінспекції, – говорить Павло Бородайко. – Щоб не гаяти часу, поки ми чекаємо на отримання дозволу від зазначених інстанцій, на об’єкті проводяться підготовчі роботи до реставрації, а саме демонтаж покрівлі та аварійних ділянок стін із подальшим підсиленням зовнішніх фасадних стін, які підлягають збереженню”.

За його словами, такі роботи відповідно до Постанови Кабінету Міністрів від 13.04.2011 р. №466 та  ДБН А.3.1-5:2016 належать до підготовчих і здійснюються на підставі повідомлення про початок виконання підготовчих робіт. А повний комплекс будівельно-реставраційних робіт буде здійснюватись лише після отримання дозволів.

Пивзавод у Станиславові з’явився у 1767 році і складався він із двох цехів – солодового й варного. Вже відбудований варний й те, що залишилося від солодового, розташовані на вулиці Новгородській. Будівлю заводу визнали пам’яткою промислової архітектури національного значення і навіть присвоїли їй державний охоронний номер 1137-Д. Однак після того, як виробництво пива тут зупинилося, завод руйнувався і дійшов до аварійного стану. Кілька років тому в солодовому цеху обвалилася вежа, а потім і несуча стіна.

1

Власником комплексу пивзаводу з 2009 року є ТзОВ БК "Галицька". За словами керівника БК "Галицька" Костянтина Бородайка над проектом реставрації солодового цеху пивзоводу працювали найкращі фахівці, які передбачили все до найменших дрібниць. Проект реставрації пройшов всі необхідні погодження і 25 липня 2017 року отримав позитивний висновок за наслідками комплексної державної експертизи. Згідно з проектом солодовий цех пристосують під заклад з виготовлення та споживання пива. Натомість обіцяють зберегти історичний фасад будівлі.

За словами начальника відділу охорони культурної спадщини Володимира Ідака, він в курсі початку робіт. Єдине, що його дивує, чому роботи почали перед зимою.

“У них є підписана проектна документація. Вони там повинні будувати всередині той весь заклад, тому все одно треба розбирати, – говорить Ідак. – Інша справа, чому на зиму? Звично на зиму консервують об’єкти. А тут розібрали дах і стіни будуть замокати. Ми готуємо листа і будемо якимось чином впливати”.

2 

“Дах почали розбирати тепер, щоб швидше приступити до процесу реставрації, – пояснює Павло Бородайко. – За часів радянської України вже відбувалась замінна покриття даху, тому вона не несе в собі історичної цінності. Конструкція даху повністю прогнила, а тому підлягає повній заміні.  Проект розробляли найкращі спеціалісти з реставрації на Західній Україні. Роботи на об’єкті здійснює єдина у місті підрядна організація, яка має ліцензію на реставрацію пам’яток національного значення. Процесом займаються спеціалісти, довіртесь їм.  Окрім цього, кожен крок пов’язаний із реставрацією знаходиться під пильною увагою сектору з питань охорони культурної спадщини ОДА”.

Нагадаємо, в лютому цього року на засіданні містобудівної ради розглянули проект реставрації та пристосування солодового цеху пивзаводу на вулиці Новгородській, 28 в Івано-Франківську.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: