fbpx

У франківському Карітасі навчали, як бути хорошими батьками

Суспільство 15:09, 05.07, 2017

Психолог "Карітас Івано-Франківськ" провела групову консультацію для батьків про методи виховання дітей. Присутніми були родини учасників АТО, дружини та родичі загиблих бійців АТО та просто місцеві мешканці, які зацікавилися темою консультації.

Говорили про кризові періоди у дітей та як їх пережити разом з дитиною. Обговорювали конфлікти між батьками та дітьми та шукали способи їх вирішення. Психолог розповідала, як поводитися батькам, аби стати другом дитині, та що робити, щоб дитина почувала себе щасливою.

"У сім‘ї не буває без конфліктів, – каже психолог Любов Івасів.  Не та сім‘я золота, яка не конфліктує, а та, яка вміє конструктивно вирішувати конфлікт. Вирішувати непорозуміння не можна з пилу-жару, а коли вже емоції вляглися і включається розум, тоді саме час поговорити".

Є території, на яких не можна вирішувати конфлікт з дитиною, розповідає психолог, це місце, де готується та споживається їжа, спальня та дитяча кімната, тому що це території затишку, там дитина повинна почувати себе добре.

Наталя Безпалько – вдова бійця АТО. Її чоловік загинув три роки тому, і жінка зізнається, що тривалий час уникала подібних зустрічей, адже вважала, що за цей час вже навчилася жити сама з дітьми, але виявилося, що поради психолога у вихованні дітей стали їй у пригоді.

"Для мене було відкриттям, що кожного вечора з дитиною потрібно проговорювати увесь день і знаходити позитивні моменти,  каже пані Наталя.  Я ніколи цього не робила, мені здавалося, що минув цей день, та й добре, завтра буде інший. Сподобалось також те, що з дитиною треба сідати за стіл переговорів і вирішувати існуючу проблему, а після того пити "чай примирення". Моїй доньці зараз дев'ять років, і вже виникають певні непорозуміння, тому я сподіваюсь, що "чай примирення" стане для нас традицією, бо в першу чергу я хочу бути дитині другом".

Психолог радить батькам, перш ніж з'ясовувати стосунки з дитиною, розібратися у собі, адже у щасливих батьків – щасливі діти. Треба завжди знаходити час для себе, аби бути емоційно гармонійною людиною і такий настрій дарувати дитині. Психолог також наголосила на основних принципах виховання дітей: обов’язкове щоденне спілкування з дитиною, дитину потрібно хвалити, а сварити її поганий вчинок, потрібно вчити дитину спокійно реагувати на стрес, і основне – батьки вчать дітей власним прикладом.

У той час, як дорослих вчили, як стати кращими батьками, дітям проводили майстер-клас з виготовлення органайзерів для канцтоварів. 11-річний Владислав Стефанюк, зробивши собі підставку для ручок та олівців, наважився зачитати для дітей та батьків свої вірші, він це робив уперше. Хлопець почав писати вірші три роки тому, коли в АТО загинув його дядько.

"Дитина дуже важко перенесла цю втрату, – розповідає бабуся хлопця Оксана Тимішак.  Владик постійно казав: він мені як батько. Дядько дбав про нього, грався з ним, купляв йому все".

Групові консультації психолог Карітасу проводить щовівторка, також можна скористатися й індивідуальними консультаціями. Захід відбувся у рамках проекту "Об'єднуючи людей заради розбудови миру: від зцілення до кооперації".

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: