fbpx

У Прикарпатському онкологічному центрі хворі-учасники дослідницьких програм лікуються безкоштовно

Здоров'я 15:58, 11.01, 2018

В обласному онкологічному центрі реалізують 15 програм міжнародних клінічних досліджень, участь у яких беруть пацієнти. За умови участі в дослідницькій програмі лікування для хворих – безплатне.

Програми клінічних досліджень укладені за нозологіями, тобто відповідно до локалізації злоякісних пухлин. Наразі в онкоцентрі діють програми для хворих на рак нирки (дві), пухлини голови та шиї, рак яєчників та рак шийки матки, пухлини шлунку, легенів (шість програм), рак молочної залози (дві) та деякі інші.

Учасниками програми стають хворі, для яких вичерпані всі інші методи лікування, пояснює лікар-онколог, керівник програм, професор кафедри онкології ІФНМУ Анна Крижанівська.

“Зараз медицина вважається доказовою. І для того, щоби схема лікування потрапила в міжнародні протоколи, вона обов’язково має пройти етап дослідження на людях. Не тільки в онкології – так працює вся світова медицина. Зокрема, саме так тестують і водять у лікування нові антибіотики”, – розповідає медик.

За словами Анни Крижанівської, Івано-Франківський обласний онкологічний центр працює здебільшого за програмами третього із чотирьох етапів досліджень.

“Третя фаза – це переважно порівняння. Наприклад, одна група хворих бере класичну терапію, а друга – новітню. Тобто частина пацієнтів беруть класичне лікування, те, що на даний момент передбачено міжнародними протоколами. А інша частина хворих бере, наприклад, нове лікування. Або до класичного додають ще один інноваційний препарат”, – пояснює лікар.

Йдеться про імунотерапію раку – саме цей метод лікування запроваджується і випробовується на цей час як найбільш ефективний. Такий, що дає “найбільшу виживаємість” та забезпечує тривалий час ремісії.

Відтак лікування, терапія супроводу та обстеження для пацієнта-учасника дослідницьких програм є безплатним.

“Все починається з того, що пацієнт має підписати згоду на участь у міжнародній програмі – після того, як ми йому ретельно розповідаємо про суть дослідження. В межах дослідження все лікування для хворого є безкоштовним. Спонсор, а так у програмах названий той, хто замовляє дослідження, надає абсолютно все – ліки, терапію супроводу, платить за всі обстеження, як-от аналізи крові, УЗД, комп’ютерну томографію. Пацієнт, беручи участь у дослідженнях, фактично ні за що не платить”, – пояснює керівник програм на Франківщині.

Анна Крижанівська поділилася одним із оптимістичних випадків участі у міжнародних дослідницьких програмах. Пацієнт із раком легенів, який потрапив у програму з хворобою в четвертій стадії, другий рік поспіль періодично отримує імунотерапію. Його пухлина за цей час зменшилася на 90%.

Не всі випадки настільки втішні, застерігає лікар. На жаль, можна отримувати новітню терапію, мати невелику ремісію і летальний результат.

Результати перебігу хвороби та лікування надсилаються експертам міжнародної групи досліджень, де відбувається їх аналіз та корекція при потребі.

Івано-Франківський онкологічний центр у класичній терапії онкології працює за європейськими протоколами 6 рівня – дослідницькі програми супроводжуються відповідними протоколами.

Найближчий до Франківська онкоцентр, де також реалізують такі програми, – у Львові.

Читайте також: Секрети здорового довголіття від прикарпатського професора Володимира Лущака

Про новітні тенденції у лікуванні онкології, як стати учасником інноваційних дослідницьких програм та на які результати варто сподіватися, читайте незабаром на КУРСі.

Читайте КУРС у Telegram – лише найцікавіші і найважливіші

новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: