fbpx

У Франківську активісти та експерти обговорили реформу самоврядування і децентралізацію

Політика 16:11, 20.02, 2015

Представники влади, наукового та експертного середовища, а також громадсько-політичні активісти обговорили перспективи реформи самоврядування і децентралізації в країні та, зокрема, в Івано-Франківську.

Тематична панельна дискусія відбулась сьогодні, 20 лютого, у рамках проекту "Київський діалог". Модерував захід відомий письменник Юрій Андрухович.

"Чи не вважаєте ви, що керівництво країни робить кроки до децентралізації, щоб заспокоїти регіони із великим ризиком сепаратизму. А з іншого боку, щоб не піддатися натиску Росії і не назвати це тим словом, яким це називає Росія, – федералізація. В такий спосіб продемонструвати власне незалежний підхід до цього явища і назвати це децентралізація", – сформулював головне питання дискусії Андрухович.

Перший заступник начальника обласного управління юстиції Володимир Ковальчук, єдиний представник від влади, зазначив, що у реформи децентралізації є як очевидні переваги, так і недоліки. У числі переваг він назвав надання більшого об’єму повноважень місцевим органам самоврядування, а серед недоліків – складність реалізації реформи на місцях.

Член правління Центру досліджень місцевого самоврядування (Львів) Ігор Бригілевич зазначив, що саме громадськість має контролювати процес запровадження реформи, зокрема частіше задавати питання представникам владі та слідкувати за процесом.

"Зараз децентралізація влади робиться руками самої влади. Вона ще не почалась, і не зрозуміло, що мають на увазі самі посадовці під цією децентралізацією. Я боюсь, що вони розуміють інше, ніж громадські активісти. Вони нібито і "за" децентралізацію, але й повноваження не віддають, і гроші не поспішають надавати. Може, я й помиляюсь, через декілька місяців буде зрозуміло", – зазначив експерт. 

Голова правління "Комітет виборців України" Юрій Лисюк вважає, що під децентралізацією часто розуміють різні поняття.

"Децентралізація – це гарне слово, коротке, його добре писати в прес-релізі, яке ніби одразу все пояснює. Глобально є дві групи експертів, людей, які розуміють її двозначно. З одного боку, децентралізація – це федералізація, як спосіб такого майбутнього розколу України. З іншого боку, децентралізація – як спосіб передачі повноважень. Я і більшість моїх колег розуміємо децентралізацію як передачу повноважень, підвищення ролі місцевого самоврядування",  сказав Лисюк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: